Hírek

Babamasszázs, kismamatorna, jóga, nordic walking

2019. szeptember 11., 13:37

A nyári szünet után újraindulnak az Egészségfejlesztési Iroda egészségmegőrzést és betegségmegelőzést szolgáló, népszerű foglalkozásai. Nemcsak Szombathelyen, hanem a járás kistelepülésein is szerveznek ingyenes, de regisztrációhoz kötött programokat. Októberben pedig az eddigiektől eltérő módon emlékeznek meg az emlőrák elleni küzdelem világnapjáról.

Szerdán vette kezdetét az ötalkalmas babamasszázs kurzus. A lábacskákkal kezdték a tanulást.

"Egy ölelő mozdulattal elindulunk a combtól a boka fele egyik kézzel is, másikkal is."

10-12 fős csoportokban tanulhatják meg a kismamák, hogyan kell finoman végigmasszírozni a babákat tetőtől talpig. A technika a lazító indiai masszázs, a talpmasszázs és a jóga ötvözete. Fogzáskor, hasfájás esetén, de akár csak megnyugtatásként is alkalmazható. Például esténként, fürdetés előtt, igazi rituálévá válhat, a baba hamar megszereti és várja.

Déri Viktória - védőnő, babamasszázs-oktató
"Jótékony hatással van a mozgásfejlődésre, az emésztésre, anya-gyerek kapcsolat erősödésére, csak jótékony hatását tudom elmondani. Nem csak a kisbabák számára, de az anyukák számára is jótékony, megnyugtatja őket."

Katalin hathónapos kislányával, Veronikával érkezett. A nyugodt, mosolygós baba jól fogadta az új mozdulatokat.

Vörös-Fábián Katalin
Arról hallottunk, hogy az anya-gyerek kapcsolatot erősíti, egy plusz otthoni foglalatosság vele, amivel egy kicsit jobban egymásra tudunk hangolódni, hallottam arról is, hogy nyugtatja a babákat, az elalvást is segíti. Korábban jártam ide kismamatornára, és innen hallottunk a tanfolyamról is."

A kismamák nem csak megtanulják és később otthon alkalmazhatják a masszázs technikáját, de a kurzus közösségi program is számukra: összeismerkedhetnek az anyatársakkal, megbeszélhetik a babás hétköznapok szépségeit és nehézségeit. (molinó) Szeptemberben újraindul a gyermekkori elsősegélynyújtó tanfolyam és a kismamatorna, de számos mozgásos foglalkozás is szerepel a kínálatban. (adásból totál) A kurzusok hamar feltelnek, érdemes időben regisztrálni az iroda honlapján vagy facebook-oldalán. ( egeszseg-prevencio.hu/egeszsegfejlesztesi-iroda )

Szákovics-Varga Ildikó - irodavezető, Egészségfejlesztési Iroda
"A nyári szünet után újra nagyon sok minden indult el, jógakurzusok, talajtorna, gerincjóga, kismamatorna, intimtorna indul szeptember végével, nordic walking tanfolyam, illetve a járás településein is indítunk tornákat, ezek is preventív jellegűek, gyógytornász vagy edző vezetésével."

Október 4-én, az emlőrák elleni küzdelem világnapja alkalmából ezúttal nem figyelemfelhívó sétát szerveznek. Hevesi Krisztina egészségpszichológus tart előadást az érdeklődőknek Női utak és útkereszteződések címmel a Savaria Múzeumban. A múzeumkertben pedig a mozgalom jelképének számító szalagformában állnak össze majd a résztvevők, amiről felülnézeti drónfotó készül.