Hírek

Babamasszázs, kismamatorna, jóga, nordic walking

2019. szeptember 11., 13:37

A nyári szünet után újraindulnak az Egészségfejlesztési Iroda egészségmegőrzést és betegségmegelőzést szolgáló, népszerű foglalkozásai. Nemcsak Szombathelyen, hanem a járás kistelepülésein is szerveznek ingyenes, de regisztrációhoz kötött programokat. Októberben pedig az eddigiektől eltérő módon emlékeznek meg az emlőrák elleni küzdelem világnapjáról.

Babamasszázs, kismamatorna, jóga, nordic walking

Szerdán vette kezdetét az ötalkalmas babamasszázs kurzus. A lábacskákkal kezdték a tanulást.

"Egy ölelő mozdulattal elindulunk a combtól a boka fele egyik kézzel is, másikkal is."

10-12 fős csoportokban tanulhatják meg a kismamák, hogyan kell finoman végigmasszírozni a babákat tetőtől talpig. A technika a lazító indiai masszázs, a talpmasszázs és a jóga ötvözete. Fogzáskor, hasfájás esetén, de akár csak megnyugtatásként is alkalmazható. Például esténként, fürdetés előtt, igazi rituálévá válhat, a baba hamar megszereti és várja.

Déri Viktória - védőnő, babamasszázs-oktató
"Jótékony hatással van a mozgásfejlődésre, az emésztésre, anya-gyerek kapcsolat erősödésére, csak jótékony hatását tudom elmondani. Nem csak a kisbabák számára, de az anyukák számára is jótékony, megnyugtatja őket."

Katalin hathónapos kislányával, Veronikával érkezett. A nyugodt, mosolygós baba jól fogadta az új mozdulatokat.

Vörös-Fábián Katalin
Arról hallottunk, hogy az anya-gyerek kapcsolatot erősíti, egy plusz otthoni foglalatosság vele, amivel egy kicsit jobban egymásra tudunk hangolódni, hallottam arról is, hogy nyugtatja a babákat, az elalvást is segíti. Korábban jártam ide kismamatornára, és innen hallottunk a tanfolyamról is."

A kismamák nem csak megtanulják és később otthon alkalmazhatják a masszázs technikáját, de a kurzus közösségi program is számukra: összeismerkedhetnek az anyatársakkal, megbeszélhetik a babás hétköznapok szépségeit és nehézségeit. (molinó) Szeptemberben újraindul a gyermekkori elsősegélynyújtó tanfolyam és a kismamatorna, de számos mozgásos foglalkozás is szerepel a kínálatban. (adásból totál) A kurzusok hamar feltelnek, érdemes időben regisztrálni az iroda honlapján vagy facebook-oldalán. ( egeszseg-prevencio.hu/egeszsegfejlesztesi-iroda )

Szákovics-Varga Ildikó - irodavezető, Egészségfejlesztési Iroda
"A nyári szünet után újra nagyon sok minden indult el, jógakurzusok, talajtorna, gerincjóga, kismamatorna, intimtorna indul szeptember végével, nordic walking tanfolyam, illetve a járás településein is indítunk tornákat, ezek is preventív jellegűek, gyógytornász vagy edző vezetésével."

Október 4-én, az emlőrák elleni küzdelem világnapja alkalmából ezúttal nem figyelemfelhívó sétát szerveznek. Hevesi Krisztina egészségpszichológus tart előadást az érdeklődőknek Női utak és útkereszteződések címmel a Savaria Múzeumban. A múzeumkertben pedig a mozgalom jelképének számító szalagformában állnak össze majd a résztvevők, amiről felülnézeti drónfotó készül.