MNB
MNB - 2

Hírek

Az újonnan kinevezett tankerületi igazgatókat mutatták be a Megyeházán

2012. november 27., 17:05

Főbb feladatuk a köznevelési intézmények irányítása lesz. A szombathelyi tankerületet Fodor István vezeti.

Az újonnan kinevezett tankerületi igazgatókat mutatták be a Megyeházán

Az elmúlt 22 év legjelentősebb átalakítása zajlik a magyar közoktatásban. Az állam többségében átvette az önkormányzatoktól a középfokú intézmények fenntartását. A vasi kormánymegbízott szerint erre azért volt szükség, hogy felszámolják a régiós különbségeket.

Harangozó Bertalan megyei kormánymegbízott
"Az önkormányzatok döntő többsége, különösen a kistérségi, kistelepülési önkormányzatok nem rendelkeznek azzal a saját bevétellel, amellyel képesek lennének a közoktatási intézmények fenntartására. Márpedig nem függhet egyetlen magyar gyermek oktatása, iskoláztatása attól, hogy milyen kondíciókkal rendelkezik az önkormányzat, a fenntartó."

A fenntartói teendőket szeptembertől a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ látja el. Területi egységei a járásokhoz igazodó tankerületek. Ezek veszik át mindazokat a feladatokat, amiket eddig az önkormányzatok oktatási osztályainak szakreferensei végeztek.

Szilágyi Istvánné oktatási főosztályvezető, Vas Megyei Kormányhivatal
"A megye központi tankerület feldata a járás területeihez tartozó intézmények szakmai irányításán túl a szakszolgálat, szakmai szolgálat, a középiskolai kollégiumok, illetve a szakképzésnek a szakmai irányítása lesz."

A szombathelyi tankerületi igazgató Fodor István mérnök-tanárt lett. Ő korábban volt a Hefele-iskola igazgatója, dolgozott a  Városházán, kinevezéséig pedig a kormányhivatal oktatási osztályán.