MNB - 2
MNB

Hírek

Az új évvel jelentős változások történtek a Cafeteria rendszerben

2012. január 06., 23:10

Az egyik legfontosabb, hogy ebben az évben a kedvező adózású juttatások után  közel 31%-ot kell adózni a munkáltatónak, míg ez tavaly csak 19% volt. Ez évtől egyedül a sportrendezvényekre szóló belépőjegyek és lakáscélú támogatás után nem kell adóznia a munkáltatónak.

Az új évvel jelentős változások történtek a Cafeteria rendszerben

Új elem a rendszerben a hideg és meleg étkezésre egyaránt felhasználható Erzsébet utalvány és a Szép Kártya is, ami az üdülési csekket váltja fel.

Az egyik legfontosabb változás a Cafeteria rendszerben, hogy a tavalyi kedvező adózású juttatások 19%-os adója több mint 10%-kal nőtt.

Lehoczky Péter, ügyvezető, Instant Cafeteria Kft.
„Ez azt jelenti, hogy ebben az évben a kedvezős adózású juttatásokért 30,94%-ot kell fizetni a munkáltatónak, illetve, mivel változnak a kiadható juttatások típusai, azt mondhatjuk, hogy a nem kedvező kategóriába tartozó juttatások esetén 51,7% lett az adó. „

A forgalmazó szerint az adónövekedés miatt nem csökkent számottevően a cafetéria iránti kereslet. A kedvezményes adózású juttatások közé tartozik a rendszerben új elemként megjelenő Erzsébet-utalvány is, amit havi öt ezer forintig vehet igénybe a dolgozó - tudta meg Híradónk a Cafeteria forgalmazó cég ügyvezetőjétől.

„Két funkciója lesz még 2012-ben. Az egyik az a hagyományosan hideg étkezésnek nevezett fagyasztásra kész élelmiszer vásárlásra szolgál. A másik esetben pedig a szerződött partnereknél vendéglátóhelyi étkezésre is fel lehet majd használni."

Kedvező adózású elem lesz az üdülési csekket felváltó SZÉP-kártya is.  A sportrendezvényekre szóló belépőjegyek és lakástámogatás után pedig nem kell adóznia a munkáltatónak. Az változó, hogy a többi béren kívüli juttatás esetén az adókat a munkáltató maga  vállalja vagy a munkavállalót terheli annak egy részével vagy egészével.  A munkaadó évi 500 ezer forintig 31%-os, afölött pedig 51%os adóval biztosíthatja a rendszer elemeit egy dolgozónak. A korábbi juttatásokkal is élhet a munkaadó, az 51%-os adózással, de csak ha ezeknek feltételeit szabályzattal rögzíti.

A  Jabil Kft. szervizeléssel foglalkozó szombathelyi telephelyén idén is élni fognak a cafeteria rendszer adta lehetőségekkel.

Várnai Krisztina, személyzeti igazgató, Jabil Circuit Magyarország Kft. szombathelyi telephelye
„Azt a tíz elemet, amit tavalyi évben is használni tudtunk, azok közül a legtöbbet ha más formában is, de mindenképpen használjuk. Igazából egy elemmel még bővül is a cafeteriánk, tehát a 10 helyett 11-el tudnak gazdálkodni a dolgozók."

A cég felmérése szerint a dolgozók fontosnak tartják a cafeteria rendszert, többek között azért, mert különböző elemek közül lehet választani.