MNB
MNB - 2

Hírek

Az iparfejlesztés stratégiájáról rendeztek konferenciát a Weöres Sándor Színházban

2013. január 24., 16:55

A tervek szerint 2014-től már uniós források segítségével fejlődhet a Vas és Zala megyében létrejövő Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ.

Az iparfejlesztés stratégiájáról  rendeztek konferenciát a Weöres Sándor Színházban

2014 és '20 között kiemelt projektként kezeli a kormány a régióban formálódó járműipari központot, amely nemcsak a térség, hanem az ország gazdaságának fejlesztése miatt is fontos - hangsúlyozta a gazdaságstartégiáért felelős államtitkár.

Cséfalvay Zoltán államtitkár, Nemzetgazdasági Minisztérium
Igen, a válságnak van egy ilyen tanulsága, hogy az ipar igenis számít. És iparosításra, ha úgy tetszik, újraiparosításra van szükség.

Az autóipar fejlesztése érdekében 7 vas és zala megyei nagyvállalat, a két megyeszékhely és Szentgotthárd mellett a kamarák, a gyáriparosok és a képző intézmények is támogatják az együttműködést, amely a térség kisebb vállalkozásainak is hosszú távú fejlődést jelenthet.

Gyutai Csaba Zalaegerszeg polgármestere
A célunk az, hogy ezek a vállalatok erősödjenek, és Zalaegerszeg gazdaságszerkezetében olyan változás történjen, hogy ez a szektor legyen abszolút a meghatározó," (és megjelenjen egy olyan integrátor nagyvállalat, ami mögé berendeződhetnek a gépiparban, mechatronikában és elektronikában dolgozó cégek.)

A meglévő üzemek bővítésével és a beszállítói kör bővülésével akár 25 ezer új munkahely is létrejöhet a térségben. Szentgotthárdon máris nőtt a megrendelések száma az Opel új motorgyárának megépítése óta. 

Huszár Gábor Szentgotthárd polgármestere
A rákapcsolódó kis- és középvállalkozásokkal, akik információink szerint már csak az új fejlesztés miatt 25-30 olyan beszállító, aki újonnan jelent meg  a beszállítói piacon, büszkén mondhatjuk azt, hogy ennek a térségnek a vezető ipari központja tudunk lenni.

A járműipari fejlesztésekhez elegendő és megfelelően képzett munkaerőre van szükségük a vállalatoknak. Ennek érdekében az önkormányzatokkal is együttműködnek.

Dr. Puskás Tivadar Szombathely polgármestere
Azt mondtuk, hogy akik elmentek Szombathelyről, máshol tanulnak, illetve máshol végeznek munkát, elmondjuk nekik, hogy milyen lehetőségek vannak, meg főleg lesznek Szombathelyen.

A régióban újabb felsőfokú műszaki képzések, a kisebbeknek pályaorientációs programok indulnak.

Brumbauer József alelnök, Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Már az általános iskolák 6-8. osztályban történő tájékoztatók alapján abba az irányba kell terelni a diákokat, hogy tudomásukra jusson, hogy vannak nagyon jól fizetett, magas színvonalú szakmák.

A kormány 2014-től uniós forrásokkal segíti majd az innnovációt és a fejlesztés egyéb feltételeit.

Hende Csaba honvédelmi miniszter
A legfontosabb a közlekedési infrastruktúra fejelsztése, 21:46 ebbe az elhatározottságunkba illeszkedik az, hogy a 86-os út négysávú kiépítése Győrig meg fog történni 2015 végéig.

A feladatok kordinálására nonprofit társaság alakul, amely feltérképezi a leendő partnereket és elkészíti azt a részletes programot, amely várhatóan tavasszal kerül  a kormány elé.