Hírek

Az illegális hulladéklerakók felszámolására nyert támogatást Szombathely

2020. december 16., 19:08

Húszmillió forintot nyert a város a Belügyminisztérium pályázatán, amit illegális hulladéklerakók felszámolására lehet fordítani. 11 helyszínt jelöltek meg, ahol rendszeres probléma a szemetelés. A közeljövőben szemléletformáló kampányt is indítanak a környezettudatosság kialakítása érdekében az óvodákban, iskolákban.

 

Az illegális hulladéklerakók felszámolására nyert támogatást Szombathely

Műanyag palackok, sörösdobozok, nejlonzacskók hevernek a Paragvári u. 86. számú háznál. A családok átmeneti otthona körül sokéves probléma a szemetelés, pedig öt nagyméretű szeméttároló áll az épület előtt.

"Látható, hogy ezen a területen is mennyi a szemét, a Paragvári 86. mellett pedig van egy árok, ami rendszeresen meg szokott telni illegálisan elhelyezett hulladékkal."

Az árokban most is egy gyerekbicikli maradványai láthatók, a kukák mellett pedig rossz széket, régi monitort hagyott valaki. Ez az egyik helyszín, amit kitakarítanak majd a Tisztítsuk meg Magyarországot! című programhoz kapcsolódó pályázaton elnyert összegből.

Kelemen Krisztián - elnök, bűnmegelőzési bizottság
"A pályázatban nyertes 11 helyszín közül több helyet találhatunk a 87-es, 89-es utak mentén, a Parkerdőben a Jégpince utcában, az Erdei iskola úton és a Mélykúti úton, de nem csak külterületen találhatók ilyen gócpontok, hanem Szombathely belterületén is sajnos."

A város a maximális elnyerhető összeget kapta, Vas megyében csupán öt település szerepelt sikerrel a pályázaton. Az első ütemben illegális szemétlerakók felszámolását támogatták.

Horváth Soma - alpolgármester
"Nagyon örülünk, mert a városnak ez profilba vág, hiszen júniusban indítottuk el a Vigyázzunk Együtt Szombathelyre! programot, aminek az illegális hulladék felszámolása is része. Ami fontos, hogy második ütemre is pályáztunk, ami lehetővé tenné, hogy térfigyelő kamerák telepítését az egyes hulladéklerakókhoz, ennek az eredményére még várunk."

Az új városvezetés egyik első intézkedése volt, hogy zéró toleranciát hirdetett az illegális szemétlerakással szemben. A gócpontok felderítése folyamatos a rendőrség, a közterület-felügyelet, a mezőőrök és civilek együttműködésével.

Németh Ákos - tanácsnok
"Évtizedes probléma volt az illegális hulladéklerakás a Parkerdőben például, komoly eredményeket sikerült időközben elérni, sikerült visszaszorítani az illegális hulladéklerakások számát és mennyiségét is."

Az elnyert húszmillió forintból 16-ot költenek a hulladék összeszedésére, elszállítására, ártalmatlanítására. A munkát a SZOVA, a FÉHE és a Hárofit munkatársai végzik el, közfoglalkoztatottak bevonásával. A maradék pénzből figyelemfelhívó táblákat helyeznek el a problémás területeken, és szemléletformáló kampányt indítanak a gyerekek körében.