Hírek

Az idén 21. alkalommal rendezték meg a Vasi Jogásznapot

2017. február 24., 17:32

Az esemény a szombathelyi születésű igazságügy-miniszter szobrának megkoszorúzásával kezdődött,  majd a jogállamiság és az alkotmányossság aktuális kérdéseiről tanácskoztak a szakemberek.

Az idén 21. alkalommal rendezték meg a Vasi Jogásznapot

Hagyományosan a Horváth Boldizsár-szobornál kezdődik a jogásznap, idén is itt gyűltek össze rövid ünnepségre a város, a megye, a hivatalok és a szakmai szervezetek képviselői. A szombathelyi születésű egykori igazságügy-miniszter nevét a városban középiskola is viseli, ennek a diákjai adtak rövid műsort, majd a polgármester mondott köszöntőt.

“Alaptörvényünk jogrendünk alapja, szövetség a múlt, a jelen és a jövő magyarjai között.”

Puskás Tivadar kiemelte, hogy parlamenti képviselőként 2011-ben része lehetett az új alaptörvény megalkotásában. A megemlékezésen a résztvevők k koszorút helyeztek el Horváth Boldizsár szobránál.

A jogásznap jó alkalom arra, hogy a szakma képviselői eszmét cseréljenek a jogállamiság, és az alkotmányosság aktuális kérdéseiről.

Spitz János - elnök, MJE Vas Megyei Szervezete
“Alapvető változás következett be a jog felfogásában az Alkotmánybíróságnak. A korábbi láthatatlan Alkotmány értelmezése helyett most már a magyar történeti alkotmány kerül a gondolkodásmód középpontjába.”

A  szakmai tanácskozáson Hende Csaba országgyűlési képviselő Horváth Boldizsár munkásságát  méltatta. Az Alkotmánybíróság új elnöke arról tartott előadást, hogy az Alkotmánybírság a jogállamisásság egyik alappillére.

Sulyok Tamás - elnök, Alkotmánybíróság
“A 2012. január elsején hatályba lépett alaptö9rvényünk lényegesen kitágította az Alkotmánybíróság

hatáskörét. Az Alkotmánybíróság igazából mi mindhárom hatalmi ág alkotmányos kontrolljává tette. Korábban az Alkotmánybíróság a bírói hatalom fölött nem látott el kontrollt. Ez egy nagyon jelentős és kardinális változás az egész magyar alkotmányos rendszerben.”

A jogásznapon szó volt még  a büntető perekben követendő tisztességes eljárásróll, valamint a személyhez fűződő jogok érvényesüléséről.