Hírek

Az idei utolsó közgyűlést értékelték a pártok

2018. december 11., 15:38

Tervezett és folyamatban lévő beruházásokról, a tömegközlekedésről, a Romkert fejlesztéséről és a hulladékszállítás ügyéről esett a legtöbb szó a frakciók közgyűlést követő sajtótájékoztatóin. Az év utolsó testületi ülése hétfőn késő estig tartott, 25 napirendi pontot tárgyaltak nyilvánosan.

Az idei utolsó közgyűlést értékelték a pártok

Jogtalanul kritizál az ellenzék, amikor azt mondja, nem állnak jól a városi beruházások - kezdte Illés Károly alpolgármester, és hosszan sorolta a folyamatban lévő, illetve előkészítés alatt álló fejlesztéseket. Kiemelte, hogy bekerült a költségvetésbe a Síp utca mintegy 250 méteres szakaszának rendbetétele, ugyanakkor megerősítette, hogy nem épül meg Oladon a Dolgozók útját a Muskátli utcával összekötő szakasz, amivel kapcsolatban az utóbbi időben politikai hangulatkeltés zajlott. Lendvai Ferenc, a Fidesz frakcióvezetője szerint az ellenzék politikai showt csinál a közgyűlésből azzal, hogy előkészítetlen napirendi pont javaslatokat terjeszt be. Mint mondta: a SZOMHULL-nak nyújtott félmilliárdos tagi kölcsön nem veszik el, azt visszakapja a város. Illés Károly úgy tájékoztatott: ígéretet kaptak az államtitkártól, hogy tíz napon belül kifizetik a cégeknek a hulladékszállítási szolgáltatás első három negyedévi ellenértékét.

A baloldal képviseletében Horváth Soma sérelmezte, hogy a városvezetés sorra leszavazza napirendi pont javaslataikat, pedig azok a lakosság jelzései alapján készülnek. Nem támogatták az ÉNYKK Zrt.-vel kötött szolgáltatási szerződés meghosszabbítását, mert szerintük a szombathelyi tömegközlekedés nem utasbarát és a buszok átlagéletkora túl magas. Mint mondta: sikerült elérni, hogy az 1C, a 5-ös, 6-os és 21-es hajnali helyi járatok január 1-től 10 perccel korábban indulnak, hogy a munkások elérjék a Sárvárra tartó vonatot.

Tóth Kálmán kifejtette: a polgármester nem mond igazat, amikor azt állítja, hogy a Romkert fejlesztésére szánt 110 milliós TOP-forrást át lehet csoportosítani a Modern Városok Programba, és azt majd út- és járdafelújításokra lehet költeni. Az államtitkár levelében ugyanis ez nem szerepel. Ezt a pénzt szerinte vissza kell majd fizetni az államnak, és kevés rá az esély, hogy visszakapja a város. Sérelmezte, hogy a római mozaikot nem a Romkertben mutatják be, továbbá aggodalmát fejezte ki, hogy az önkormányzat 15 helyett 10 millióval támogatja ezentúl a Hársfa Ház működését.

A városi tömegközlekedést egyre rosszabb színvonal jellemzi, egyre magasabb áron, amiből egyelőre nem látni a kiutat. De meg kellett szavazni az egyéves szerződés-hosszabbítást, különben január elsejétől nem járnának buszok Szombathelyen - mondta Molnár Miklós a Pro Savaria képviseletében. A költségvetés módosításával kapcsolatban leszögezte, hogy csak olyan kiadás történt, aminek fedezete is van, és a pénzügyi egyensúly biztosított. Egyre kevésbé lehet szőnyeg alá söpörni a Savaria szálló ügyét - Molnár Miklós szerint nyomatékosan fel kell hívni az illetékes hatóságok figyelmét, hogy haladéktalanul intézkedjenek, mert az épület veszélyes, és kényszer-útlezárásra lehet szükség.