Hírek

Az idei év kiemelt élőlényeit mutatták be a Savaria Múzeumban

2017. február 17., 16:36

A látványos előadássorozatban érdekességeket tudhattunk meg a többi közt a színes tengelicről, a kék békáról és - a horgászok nagy kedvencéről - a hatalmas lesőharcsáról is.

Az idei év kiemelt élőlényeit mutatták be a Savaria Múzeumban

A nagy szarvasbogár, a lesőharcsa, a mocsári béka, a tengelic, a kikeleti hóvirág és a vadalma. Ezek a 2017-es év élőlényei - most rájuk fordítanak különös figyelmet. Az előadás résztvevőit Puskás Tivadar polgármester köszöntötte, ezt Vig Károly tudományos igazgatóhelyettesnek a szarvasbogárról szóló előadása követte.

Vig Károly - MTA VATT elnöke, Savaria Múzeum
“Az idei év élőlényei Vas megyében is megtalálhatók, viszonylag erős populációjuk, népességük van, így a szarvasbogárnak is, amelyekkel bárki találkozhat, akár Szombathelyen, május-június körül esténként zúgva repülnek a hímek.”

A kék béka pedig a mocsári béka: párzás idején veszi fel csak ezt a rikító színt.

Dankovics Róbert - muzeológus, Savaria Múzeum
“Látványos jelenség maga a párzási időszak, amikor több százezer égszínkék béka egy tóban kuruttyol és hívja a nőstényeket.”

Azonban az év élőlényei közül elsőként a hóvirággal találkozhatnak a kirándulók. A térségünkben tömegével látható, szerény növény védett, tilos leszedni - így őrizhető meg ennek genetikai sokfélesége. Eszmei értéke 10 ezer forint.

Keszei Balázs - igazgató, Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium
“Vas megye hóvirágnagyhatalom. Nagyon sok tájegységünkben előfordul a hóvirág. Ha nem Szombathely közvetlen környékét nézném, akkor a Rába vonala az egy hóvirág-eldorádó, vagy a kisebb patakok: Ablánci patak, de mondhatnám a Répcét is, mindenfelé vannak hóvirág lelőhelyek.”

A rendezvényen megtudtuk azt is, hogy a biológusok manapság eléggé szkeptikusak: a gazdasági és jóléti érdekek ugyanis szerintük felülírják a környzet- és természetvédelmi szempontokat.