Hírek

Az év rovara ezúttal az óriás szitakötő

2018. január 16., 16:18

A vasi tavak, lápok, mocsarak környékén szinte mindenütt látható; de aki többet szeretne róla megtudni, vezetett túra keretében is megfigyelheti - igaz, csak májusban.

Az év rovara ezúttal az óriás szitakötő

"Ilyen az óriás szitakötő - 2018-ban ez a Vas megyében is gyakori élőlény lett az év rovara."

"Vízi rovarlárvákat, de akár ebihalat, vagy kisebb halivadékot is képes elkapni."

A vízi élőhelyek fontosságát és veszélyeztetettségét is hangsúlyozni akarta a látványos, közismert vízi rovarral a Magyar Rovartani Társaság. Ez az egyik legnagyobb vasi szitakötő faj, kékes potroháról és méretéről könnyen felismerhető.

Vig Károly - tudományos igazgatóhelyettes - Savaria Múzeum
“Egy nagyon jó választás a szitakötő, hiszen egy látványos, nagyon sokak által ismert, talán közismert fajról van szó, az egyik legnagyobb testű hazai faj, amely látványos röptével magára vonja a figyelmet.”

A megfigyelésére májustól augusztusig, a meleg időben nyílik lehetőség. A környéken a Perint, a Gyöngyös, az Aranypatak, az Abért-tó, de akár a szombathelyi, kőszegi csónakázó tó környékén is megtalálható - persze az Őrségi Nemzeti Park területe a legkedveltebb élőhelyük.

Tóth Mihály - természetvédelmi őr, Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
“Úgy tervezzük, hogy május második felében - a helyszínt, pontos időpontot még nem tudjuk - próbálunk egy olyan helyet keresni, ahol mindenképpen találkozunk a fajjal, és emellett más, védett szitakötőkkel is, és az érdeklődőknek ott lesz lehetőségük más, védett szitakötőket is megfigyelni a megjelenteknek.”

Az eseményről az érdeklődőket az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság honlapján és a közösségi médiában rövidesen tájékoztatják.