MNB - 2
MNB

Hírek

Az ember tragédiája

2011. január 19., 17:17
A technika Luciferje sem tudta meggátolni a Weöres Sándor Színház színészeit, hogy először, szűk közönség előtt színpadra állítsák Az ember tragédiáját. Ma az újságíróknak mutatták be a darabot. Volt még némi műszaki hiányosság, ám a színészek előadása sodró lendületű volt.
Az ember tragédiája

Felgördült a függöny a Weöres Sándor Színház új épületének színpadán. A következő napokban Csonka Szilvia, Szabó Győző és Mertz Tibor főszereplésével láthatja a közönség Madách tragédiáját, egy kicsit másképp. A különleges előadásmód abban áll, hogy filmes betétekkel egészül ki, illetve válik egész történetté a darab. A színészeknek is nagy kihívást jelent ez az új technika, mivel az előre felvett jelenetekhez kell igazodnia a társulatnak. A mű egy részét kivetítőn láthatja majd a közönség. Bár ezeknek a jeleneteknek a háttere még nem készült el, a premieren már a vetített képek peregnek a vásznon. A Lucifert alakító Mertz Tibor nem először játssza el ezt a szerepet.

Mertz Tibor - színész, Lucifer
"Annak az emléke ami 12 évvel ezelőtt volt, nagyon erősen él bennem, Én úgy érzem, hogy abból az emlékből táplálkozik ez a mostani is. Lehet, hogy élesebb, kontúrosabb, erőteljesebb, kristályosabb lett ez a mostani alakítás."

A nehéz darab a színészeket is próbára teszi. Ádám és Éva a különböző színekben újabb és újabb alakokat öltenek magukra, ennek megvalósítása pedig nem egyszerű. A rendező, Jordán Tamás célja volt az is, hogy közelebb vigye Az ember tragédiáját a fiatalokhoz. Így Duró Győző dramaturg átformálta a darab szövegezését.

Csonka Szilvia - színész, Éva
"Számomra sokkal érthetőbb és sokkal közelebb került hozzám, mert egy csomó régi típusú szót, gondolatot átformált maivá és ez szerintem segíti a diákokat, hogy megértsék."

A művet csütörtök este nyilvános főpróbán, majd pénteken a premier előadáson tekintheti meg először a közönség, melyre már minden jegy elkelt. A színházavatóval egybekötött díszelőadást pedig a Magyar Kultúra Napján tartják.