Hírek

Az első érettségizők a börtönben

2017. június 26., 16:24

Első alkalommal érettségizhettek a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottai. Az intézményben évek óta folyik általános és középiskolai oktatás, a felmenő rendszerben most jutottak el az érettségi vizsgáig a tanulók.

Az első érettségizők a börtönben

Ünnepélyes bizonyítványosztásra gyűltek össze a fogvatartottak az ország legnagyobb büntetés-végrehajtási intézetének színháztermében, Szombathelyen. Az intézményben kezdetektől dolgozhatnak és tanulhatnak is a fogvatartottak, ám az érettségi vizsgáig most először jutottak el a felnőtt diákok.

"Gratulálok, szépen felkészültek"

Így értékelte a vizsgaelnök az érettségizők teljesítményét. Közepes, jó és jeles minősítések kerültek a bizonyítványokba.

Fancsali Ferenc - érettségi elnök
Lehet, hogy a falon kívül, ahol több az inger, és az emberek sokkal több lehetőség közül választhatnak, elhanyagolták volna a tanulást. Reményeink szerint ezzel az érettségivel Önök közelebb kerültek ahhoz, hogy egy szebb jövőkép vázolódjék fel Önök előtt.

Szűcs Tamás több szakmával is rendelkezik. Az érettségit azért tűzte ki célul maga elé, hogy szabadulása után könnyebben tudjon visszailleszkedni a társadalomba.

Szűcs Tamás
Azt szerettem volna, ha otthon is büszkék rám, szerettem volna, hogy az érettségi bizonyítvány sikerüljön, az idegennyelv, és én azt nagyon fontosnak tartom a mai társadalomban, hogy meglegyen az érettségije, és idegen nyelvet is tudjon.

Szombathelyen a fogvatartottak nagy része dolgozik és mintegy 10 %-uk tanul.

Török János parancsnokhelyettes, Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet
142 fogvatartott kezdte meg konkrétan a 2016-17-es tanévet szeptemberben, sajnos egy páran lemorzsolódtak, nem mind saját hibából, hiszen volt, akit elszállítottak más bv-intézetbe, ott folytathatták természetesen a tanulmányaikat, és ahogy elhangzott, 96-an fejezték be itt nálunk a tanévet.

Az általános és középiskolás fogvatartottak heti három délutánt töltöttek a börtöniskolában. A tanulást az intézmény ösztöndíjjal is támogatja.