Hírek

Az elismerés napja

2017. február 23., 14:50

Február 19., Kossuth Zsuzsanna születésnapja 2014 óta a magyar ápolók napja, amely az egészségügyi szakdolgozók áldozatos munkájára hívja fel a figyelmet. Ez alkalomból ünnepséget és tudományos ülést tartottak a Markusovszky-kórházban, melynek keretében átadták az idei Kossuth Zsuzsanna-pályázat díjait is.

Az elismerés napja

1200 szakdolgozója van a Markusovszky-kórháznak, köztük 650 ápoló. Munkájukra minden egyes osztályon nagy szükség van. A tiszteletükre rendezett ünnepségen elhangzott: az orvostudmány fejlődése manapság egyre több feladatot ró a nővérekre. Tudományos munkát végeznek, és az élethosszig tartó tanulás jegyében továbbképzéseken vesznek részt.

Altmajer Beáta - ápolási igazgató
"Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy pozitív példákat bemutatva szó essen az egészségügyi dolgozók áldozatos munkájáról, hisz ez egészségügyi ellátás legnagyobb értékét a képzett, szakmáját szerető, megbecsült szakdolgozók alkotják. Tagjai a kórházi ápolás valamennyi területén jelen vannak, munkájuk az egészségügyi rendszer számára nélkülözhetetlen."

A jelenlévőket köszöntötte Harangozó Bertalan kormánymegbízott, valamint Puskás Tivadar, aki polgármesterként és orvosként is szólt az ápolókhoz.

Puskás Tivadar - polgármester
"Valakinek segíteni az mindenképpen azt jelenti, hogy másnak, a segítségre szorulónak valamiféle hiányát próbálom kiegészíteni."

A kórház főigazgatója nehézségként az osztrák munkerőpiac és a szombathelyi szociális szféra elszívó hatását említette. Szerinte a jövőkép azon múlik, sikerül-e biztosítani az ápolók utánpótlását. Nagy eredménynek tartja, hogy sikerült megőrizni a PTE szombathelyi oktatási portfólióját és elindult az iskolarendszerű egészségügyi képzés is a 14-18 évesen körében. Úgy véli, a mai egészségügyben stratégiai kérdés az ápolók megbecsülésének növelése, amelyben a szeptemberi béremelés csak a kezdet volt.

Nagy Lajos - főigazgató, Markusovszky-kórház
"Az orvosoknál kicsit nagobb arányú béremelés volt, mint az ápolónál. Erre is szükség van, de azt gondolom, ez a későbbiekben kompenzálódni fog, hiszen évről évre fog béremelés történni, ami az inflációt jelentősen meghaladó béremelés, de még mindig nem áll ott a történet, ahol én szeretném."

Idén kiemelkedő számú, 21 beadvány érkezett a Kossuth Zsuzsanna-pályázatra, amelyre két kategóriában jelentkezhettek a szakdolgozók. Az első díjat a gyermekosztály dolgozói: Császár Bernadett, Fekete Mónika és László Rita, valamint a patológia munkatársa, Tóthné Horváth Ágnes érdemelte ki. Az emléknap további részében onkológiai témájú előadások hangzottak el.