MNB - 2
MNB

Hírek

Az eddigieknél is látványosabb karnevált ígérnek a szervezők

2011. augusztus 04., 16:59

Augusztus utolsó hétvégéjén immáron 12. alkalommal rendezik meg Szombathelyen a Savaria Történelmi Karnevált. Új látványelemekkel bővülnek a látnivalók: például diadalívvel és istenszobrokkal.

Az eddigieknél is látványosabb karnevált ígérnek a szervezők

Az Öreg Város Vására az egyik legnépszerűbb programja a karneválnak, derült ki egy felmérésből. Idén 200 kézműves lesz jelen, az ország minden részéről. A felvonulást is sokan kedvelik. Idén a Fórum Színpad áthelyezése miatt a városházi lelátók is más helyre kerülnek. Ezen kívül a  Berzsenyi téren és a Nagyszálló előtt lehet még lelátóról követni majd a felvonulást. A harcászati bemutatók is népszerűek a látogatók körében. Idén újdonságokat is láthat majd a közönség.

Szabadfi Zoltán, szervező
Hosszú évek után sikerült összehozni az antik katonai hagyományőrzőket itt Szombathelyen. 250 antik hagyományőrző lesz itt. Egyrészük a Ferences-kertben is lakik. És a késő római kor, a 3-4. század megjelenítése, ami teljesen élethű felszereléssel történik.

12 helyszínen, és 8 kísérőhelyszínen csaknem 300 program közül válogathatnak a karneválra kilátogatók, hangzott le egy mai sajtótájékoztatón. A szervezők igyekeztek látványosabbá tenni az idei karnevált.

Mérei Tamás, elnök - Savaria Trtöénelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány
A vizualitás eszközeivel minél rómaibb, történelmibb utcaképet, látványelemeket varázsoljunk ide a karnevál területére. Így a kalsszikus diadalív, amely nem diktárokhoz, hanem örömünnephez köthető.

A Fő téren felállított Vesta-templomban őrzik majd a karnevál lángját, valamint istenszobrokkal díszítik a különböző helyszíneket. Ezeket a látványelemeket egyébként később a városi körforgalmakban állítják majd fel. A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a Ferences-kertben rendezett tüzesjáték is megújul. A színházi élményhez jobban közelítő előadást láthat a közönség, amelynek végén azonban az eddig megszokott tüzijáték elmarad. A szervezők szeretnék, ha minél többen bújnának római öltözékbe. Aki jelmezt ölt magára, az több helyszínen  kedvezményt kap a belépő árából.