Hírek

Az aratás ellenére is két tucatnyian vettek részt a 15. Gencsapáti Fogathajtó versenyen

2021. július 27., 13:48

A hétvégi esemény a hagyományoknak megfelelően évről évre a Jakab-napi búcsúhoz kapcsolódik. Az új helyszínen, az iparterület öt hektáros területén kényelmesen elfért idén a gencsi nagyrendezvény.

 

Az aratás ellenére is két tucatnyian vettek részt a 15. Gencsapáti Fogathajtó versenyen

“Vankó Imre, Pózvék István, és Gasparovics László készülnek!”

C-kategóriás szabály szerint versenyeztek a fogathajtók a 15. gencsapáti versenyen, amelyet minden évben a település templomának búcsújával összehangoltan szerveznek meg.

Varga Albin - igazgató, Gencsapáti Művelődési ház és Könyvtár
“A gyermekek ugrálóvárazhatnak, körhintázhatnak, tehát egy ilyen búcsúi forgatagban vehetnek részt a családok, de a két versenyszám között - tehát za akadályhajtás és a vadászhajtás között - a Nemzeti Lovas Színház bemutatóját is megtekinthetjük, amit már nagyon, nagyon várnak, aztán a vadászhajtás, majd eredményhirdetés, aztán az elmaradhatatlan tombolasorsolás, ahol nálunk egy pónilovat lehet nyerni.”

Az operett és musical részleteket megjelenítő csapat vezetője, Pintér Tibor hagyományos fellépője a Jakab-napi búcsúi fogathajtó versenynek.

“Amit én szavalok ,az egy tiszta dolog… “

A gencsapáti fogathajtó versenynek a település melletti iparterület adott helyet, a mintegy öt hektáron kényelmesen elfértek az érdeklődők és a versenyzők is. A pandémia nem zavarta felkészülést.

Geröly Tibor - szervező, Gencsapáti Főnix Lovas Egyesület
“Zárt kapuk között edzettünk, ugye a paripákat, meg a jogszabály is engedte ezt, ugyanúgy, mint a sportolóknál, a lovakat is mi tréningeltük, a versenyzők Győr-Moson, Zala, Szlovákia, Felvidék, barátaink, Bács-Kiskun megye, és Somogy megyéből, és természetesen Vas megyét képviselik, 24 fogatunk van most, az aratás végett 3-4 fogat maradt le.”

Az akadályhajtás győztese - Nagy Bence segédhajtóval - a zalai Szalár Róbert lett, aki most visszaszerezte a főszervező Geröly Tibortól a vándorkupát.

Szalár Róbert - versenyző - Zalalövő és Környéke LSE
“Ezt a fogatot két éve hajtom így, tavaly kezdtem, most második éve mennek, jelen pillanatban vezetjük a Zala megyei bajnokságot, de ott is elég kemény az ellenfél, a csapat, hát igyekszünk, gyakorlunk, készülünk minden versenyre, jövő héten megyei fordulónk lesz nekünk is, egy lipicai és egy furioso lovat hajtok, Pandúrt és Kópét, igazából jó páros, az én temperamentumomhoz az ő habitusuk, tehát összeillünk.”

A vadászhajtás győztese a Vas megyei Uraiújfaluból érkezett, Bödő János 19 nevező között érte el a legjobb helyezést a 15. Gencsapáti Fogathajtó Versenyen.