Hírek

Augusztus 20-i programok

2016. augusztus 19., 16:25

Szentmise, megemlékezés, családi délután - ezekkel a programokkal készül Szombathely államalapító Szent István király ünnepére augusztus 20-án. A Vasi Skanzen látogatói az új kenyeret is megkóstolhatják. A városi ünnepség helyszíne körül forgalomkorlátozásokra kell számítani.

Augusztus 20-i programok

Szombaton reggel fél 9-kor a Kálvária templomban Császár István egyházmegyei kormányzó celebrál ünnepi szentmisét, és áldja meg az új kenyeret. Ezt követően 10 órától a Szent István-szobornál városi ünnepség kezdődik, melyben közreműködik mások mellett a szombathelyi fúvószenekar, a Boglya Népzenei Együttes, versmondók és katonai hagyományőrzők. Beszédet mond Harangozó Bertalan kormánymegbízott. A rendezvény ideje alatt forgalomkorlátozásra kell számítani a Brenner Tóbiás körút-Nárai utca, a Somlay Artúr-Kálvária, Nárai utcák, valamint a Jókai és Tompa Mihály utcák kereszteződésében. A rendőrség a helyi buszjáratok kivételével a gépjárműforgalmat eltereli.

14 órától a családokat várják a Vas Skanzenbe, ahol számos kézműves foglalkozást, ügyességi és logikai játékot lehet kipróbálni. Kemencében sütik majd az új kenyeret, amit mindenki megkóstolhat. 17 órakor kiállítás nyílik Szent Márton üzenetei és napjának jelentései címmel. Mártont már István király korában is tisztelték, a tárlat elsősorban a népi hagyományban betöltött szerepét mutatja be.

Horváth Sándor - szakmai vezető, Vasi Skanzen
"Néprajzi, vallási, mentalitás- és eszmetörténeti sűrítménye annak, hogy mi volt Szent Márton jelentősége az évszázadok során, mert változott az ő szerepe, jelentősége. Másrészt a nap maga milyen hozadékot adott a Szent Márton-tisztelethez, a Szent Márton-napi hagyománykörhöz."  

Bemutatja új könyvét Devecsery László, koncertet ad Joós Tamás énekmondó. A programot a skanzen és az ŐrvidékHáz közösen szervezi.