Hírek

Átlagosan 8-10 százalékkal növekedik a kötelező biztosítások ára

2018. november 08., 13:27

Novemberben tették közé jövő évi díjszabásukat a biztosító társaságok. Drágább lehet a szolgáltatás azoknak, akik például külföldre ingáznak. Újdonság, hogy a baleseti adó megszűnik, helyette biztosítási adót kell fizetniük a gépjármű tulajdonosoknak.

Átlagosan 8-10 százalékkal növekedik a kötelező biztosítások ára

Mennyit használják az autót, ingáznak-e vele külföldre, vagy 60 km-nél távolabbra, hány személyes a gépjármű – többek között ezek az információk is befolyásolják, hogy mennyit kell fizetni a jövőben a kötelező biztosításért. Míg korábban november volt a fő szezonja a biztosítóváltásnak, az autósoknak már csak a negyede érintett ilyenkor. 2010-től ugyanis nem a naptári év, hanem a gépjármű megvásárlásának időpontja a biztosítási év kezdete.

Palásti Genovéva
Az autóm kötelező biztosítását most már rendszeresen figyelem, mert egyszer befaragtam vele. Elmulasztottam az éves megkötést ugyanannál a biztosítónál, aztán megduplázódott az ára.

Rózsaszép Veronika
A kötelezőt általában nem szoktam figyelni, hanem a lejáratkor az interneten megnézem a legalsóbb értéket, és attól függően újrakötöm a biztosítást.

Bogáth Vivien
Minden évben figyelemmel követem a biztosítási díjak változását. Mondjuk nekem májusban van az évfordulóm. Váltottam és ezzel 11 ezer forintot spóroltam.

Érdemes tájékozódni, sőt szakértő segítségét is kérni, hiszen annak ellenére, hogy átlagosan 8-10 százalékos emelést ígértek szolgáltatók, jelentős megtakarítást is hozhat egy átkötés.

Hajgató Szilveszter – ügyvezető, NBA Kft.
Jelentős eltérések vannak biztosító és biztosító között. Van olyan év, hogy az egyik biztosító jelentősen, vannak olyan ügyfeleink, akiknek 30-40 %-kal is megemelte január 1-től a biztosításának a díját. Viszont van olyan biztosító, aki jelentősen csökkenti. Ez attól függ, hogy az előző évet megelőzően hogy alakult az adott biztosítónak a kárhányada, a kárkifizetései.

Újdonság, hogy már nem kell felmondás, csak módosítás, ha valaki a régi biztosítójánál szeretne új, kedvezőbb konstrukciót kötni. Változás az is, hogy megszűnik a baleseti adó, helyette azonban belép a biztosítási adó.