Hírek

Átadták a dozmati tározót, ezzel teljessé vált Szombathely árvízvédelme

2019. október 08., 14:02

A térség több mint 50 éve, az 1965-ös árvíz óta várt a beruházásra, amely a Modern Városok Program keretében 2 milliárd 36 millió forintból valósult meg.

Átadták a dozmati tározót, ezzel teljessé vált Szombathely árvízvédelme

421 méter hosszú, 8 méter magas völgyzáró gát húzódik Dozmat határában. Áll a vasbeton leeresztő műtárgy, és folyamatban van a héthektáros állandó vízfelületű tó feltöltése. Az Arany-patakon létesült tározó a lukácsházival együtt a térség árvízvédelmét szolgálja.

Gaál Róbert - igazgató, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
"Most egy egységes kapacitása van az Arany-pataknak, kb. 22 m3/sec vízhozamot tud elvezetni, ha ennél nagyobb víz érkezik, akkor lép működésbe a tározó, és az e fölötti vízmennyiséget a zsiliprendszer visszatartja, és a tározótér eköntésre kerül."

A 44 hektáros tározótér több mint egymillió köbméter vizet lesz képes befogadni. A helyettes államtitkár fontos beruházásnak nevezte a dozmatit, hozzátéve, hogy országosan 382 milliárd forintot fordítanak árvízvédelmi célokra.

Schweickhardt Gyula - helyettes államtitkár, Innovációs és Technológiai Minisztérium
"106 olyan projektünk van az országban, amiből 86 megvalósulási szakaszban van, 26 pedig már megvalósult."

A klímaváltozás okozta villámárvizek miatt egyre fontosabb szerep jut a jövőben a tározóknak, ugyanakkor a tavak aszálykor létfontosságúak az élővilág számára.

Láng István - főigazgató, Országos Vízügyi Igazgatóság
"Szélesőségesek a vízjárásaink, intenzívek a csapadékok, több víz jelenik meg egyszerre, majd utána nagyobb aszály következik, ezeket tározókkal lehet kompenzálni."

Történelmi pillanat ez az itt élők biztonsága szempontjából - mondta az átadón Hende Csaba országgyűlési képviselő, aki hangsúlyozta azt is, hogy ezzel lehetővé válik a Perint medrének beépítése, és rekreációs övezetté alakítása. Puskás Tivadar polgármester köszönetet mondott mindenkinek, aki segítette a beruházás megvalósulását. (12:17 szalagátvágás) Az építkezés másfél évig tartott.

riporter: Krizsán Zsuzsanna
"A dozmati tározó öt település, köztük Szombathely teljeskörű árvízvédelmét biztosítja, további előnye, hogy az Arany-patak folyamatos vízpótlása révén a szombathelyi Csónakázó-tó vízminősége is javulhat."