Hírek

Árvízvédelmi gyakorlat

2018. október 16., 14:22

Közel ötven résztvevővel nagyszabású árvízvédelmi gyakorlatot szervezett a szombathelyi központtal működő Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hétfőn a Rába körmendi szakaszán. Ideiglenes védművek építését gyakorolták azok a dolgozók, akik éles bevetésen eddig még nem jártak.

Árvízvédelmi gyakorlat

"Folytassátok ott, egy sor menjen föl!"

Ilyen 3-5 méter átmérőjű, homokzsákokból épült ellennyomó medencével kell védekezni, ha a töltés alatt átszivárog a víz, és feltör a buzgár. Ez volt az egyik feladat az árvízvédelmi gyakorlaton. Tapasztaltabb kollégáik irányításával, négy helyszínen tanulhatták meg a legfontosabb védekezési technikákat a mérnökökből, irodai dolgozókból, gátőrökből és a műszaki személyzet tagjaiból álló csapatok. Ezeket a módszereket kell alkalmazniuk akkor is, ha szükséghelyzetben más folyószakaszokra vezénylik őket az országban.

Gaál Róbert - igazgató, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
"A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság dolgozói közül azokat osztottuk be, akik az elmúlt években érkeztek hozzánk, még éles helyzetben nem voltak, de szükséges ezt a tudást elsajátítaniuk, elsősorban őket gyakoroltatjuk, és ők tanulják meg ezeket a védekezési technológiákat."

2009-ben és 2013-ban rendkívüli vízhozamú, gyors lefolyású árvíz alakult ki a Rábán elsősorban az extrém időjárási viszonyok következtében, ami már a klímaváltozás kézzelfogható hatása. A vízügyi igazgatóság feladata ilyen helyzetekben a védekezési munkálatok megszervezése, végrehajtása. A Büdös-árok az egyik kritikus szakasz, itt a korábbi években többször volt szükség beavatkozásra.

Hercsel Róbert - szakaszmérnök, Szombathelyi Szakaszmérnökség, Nyuduvizig
"Alapesetben ezek azok a védelmi feladatok, amikre szükségünk lehet, jellemzően a nyúlgát építése, ezt gyakorolják a töltéskoronán, a buzgár-elfogás, ami előfordulhat a területünkön, főleg itt a Büdös-ároknál. Nagyon fontos, hogy a zsáktöltés menjen nekik, ők a műszaki irányítók, meg kell tudniuk mutatni, hogy mit kell végezni, és mennyi homok kell bele."

A körmendi szakaszon egyelőre nem megfelelő a töltés mérete, tartós árvíznél átázhat, szerkezete meggyengülhet. Mintegy 3,5 milliárd forint uniós forrásból két-három éven belül nagyszabású árvízvédelmi fejlesztés történik a Rába völgyében, ami ezt a területet is érinti: átépítik a zsilipet, új szivattyúház létesül, és a töltést is az előírások szerint alakítják ki, ezzel megszűnnek a korábban tapasztalt problémák.