Hírek

Árvíz - Sok csapadék hullott a vízgyűjtő területeken, készültség van a Rábán

2020. augusztus 06., 14:42

Egy hete Zala megyében a havi csapadékátlag kétszerese esett néhány óra alatt, az elmúlt napokban a Rába ausztriai vízgyűjtő területén hullott jelentősebb mennyiség. A folyó kedden este tetőzött Szentgotthárdon, szerdán pedig Körmendnél, szerencsére a vártnál kisebb volt az árhullám. Néhány kiöntés azért előfordult, mert uszadéktorlaszok alakultak ki.

Árvíz - Sok csapadék hullott a vízgyűjtő területeken, készültség van a Rábán

Óránként 70 cm-rel nőtt a Rába vízszintje kedden, elsőfokú készültséget rendeltek el a szentgotthárdi szakaszon. A szakemberek négy méter feletti tetőzésre számítottak, de végül kisebb volt az árhullám.

Hercsel Róbert – szakaszmérnök, Nyugat-dunántúli Vízügyi Vízügyi Igazgatóság
Szentgotthárd térségében 3 méter fölé emelkedett a vízállásunk, Körmendnél 260 cm-nél volt a tetőzésünk ma hajnalban.

A településeket töltések védik, a nyílt szakaszokon viszont előfordult, hogy az árterekre kiöntött a folyó. Körmenden a Büdös-ároknál volt szükség védekezésre, az épülő új zsilipet kellett megóvni a mederből kilépő víztől.

„Szerintem egy jó óra múlva el lehet indulni. De ha bátrak vagytok, akkor akár most is vízre lehet szállni. Milyen gyorsan megy most a víz? Hát ez most tolni fog még.”

A vadvizek szerelmesei már alig várták, hogy indulhassanak.

Tóth András
„Tegnap kényszerpihenő volt, a vízügyes kollégák azt mondták, hogy nem tanácsos vízre szállni. Tegnap nagyon emelkedett a vízszint, felgyorsult, és azt mondták, hogy biztonságosabb, ha egy napot várunk.”

Karó jelzi a legmagasabb vízállást a kenusok bázisánál. Csütörtökön délután Körmendnél már óránként 12 cm-rel csökkent a vízszint.

„A csapadék legnagyobb része a Rábának és a Lapincsnak a középső és felső vízgyűjtőjét érte el. De mivel ez egy zivataros góc volt, nem túl nagy kiterjedéssel, ezért a Pinka vízfolyást és a Gyöngyöst, Répcét egyáltalán nem érintette.”

A Rába vízgyűjtőjén területi átlagban csak 20-30 mm esett, de a zivatargócokban akár a 80 mm-t is elérte a csapadék mennyisége. A folyó medrének vízlevezető képességét jelentősen csökkentette a feltorlódott uszadékfa. Becslések szerint az egyik szakaszon 150 méter hosszúságban gyűlt össze.

Gaál Róbert igazgató, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
„Pontosan nem tudjuk, amit láttunk, például a körmendi erőmű felett uszadéktorlasz, ebben több száz m3 fa található, illetve idén már Ikervár környékéről szedtünk ki egy uszadéktorlaszt, amiben 400 m3 fa volt, ezek nagyon nagy mennyiségek.”

A Rába pénteken tetőzik Sárvárnál. Az árhullám levonulás után tudják pontosan felmérni, hogy hol, mennyi uszadék torlódott fel. Ezután döntenek majd annak elszállításáról.