Hírek

Ártatlan áldozatok

2016. október 24., 16:07

A második világháború végnapjainak helyi történéseihez kapcsolódó emlékhelyet avattak és szenteltek Szombathely és Nárai között szombaton. Az eseményen Hende Csaba országgyűlési képviselő is méltatta az áldozatokat.

Ártatlan áldozatok

“Szerették és védték magyarok honát, mondj áldást rájuk, s úgy menj tovább.”

A nárai Zelles Miklóst és Resetár Józsefet a II. világháború végnapjaiban, 1945 március végén kivégezték. Ez itt, a Szombathely és Nárai közti út mentén történt.

Németh Tamás - polgármester
„Az emlékhely közös összefogással jött létre, a szántóföld tulajdonosa ajánlotta a területét, nárai mesteremberek keze munkája látszik itt körülöttünk,  a helyi asztalos, Király Árpád készítette az információs táblát, amelyen hát az eset pontos körülményeit leírtuk.”

Bár máig nem ismert, hogy mi váltotta ki a két középkorú férfi iránt a katonák ellenszenvét, annyi bizonyos, hogy ott helyben, gépfegyverrel lelőtték őket - a feltehetően részeg szovjetek.

Az eset pontos körülményeit Pintér Lajos akkori plébános feljegyezte az utókor számára.

A hivatalos változat szerint azonban a téglagyár felrobbantásakor légnyomást kaptak, az vezetett halálukhoz.

Hende Csaba - országgyűlési képviselő
„Rosszkor voltak rossz helyen, egészen pontosan nem tudjuk, hogy mi vezetett a lövöldözéshez, lehet, hogy csak szokásuk szerint be voltak rúgva az orosz katonák és nem tetszett a két férfinek a nézése vagy a viselkedése. Áldozatok voltak mindketten, mint oly sokan az orosz megszállás és a II. Világháború borzalmai közepette.”

Az emlékhelyet Rátkai László esperes-plébános szentelte fel.

„Amint a mennyben, úgy a földön is”

Az emlékezés a művelődési háznál folytatódott, ahol szombat óta tábla örökíti meg azoknak a náraiaknak a nevét, akik az 1956-os események miatt más hazát választottak.