Hírek

Aptiv adóoptimalizálás

2021. február 22., 14:42

Az Aptiv Services Hungary Kft., Szombathely egyik meghatározó ipari szereplője és munkáltatója a jobb adózási lehetőségek reményében Írországban jegyeztette be új központját.

 

Aptiv adóoptimalizálás

A Szombathelyen és Tatabányán is telephellyel rendelkező autóipari nagyvállalat októberben Dublinban új céget alapított, a központját Írországba helyezte át. A döntés a magyarországi gyárak működését nem veszélyezteti. Az érdemi munka tovább folyna hazánkban, ám a multi a szigetországban kezeli majd a pénzforgalma egy részét.

A Szombathelyen közel három évtizedes múltra visszatekintő cég ezzel a lépéssel nemcsak az államkasszának, hanem a város egyébként sem szárnyaló költségvetésének is komoly kiesést okozhat – a városházi becslések szerint évente 1500 millió forinttal rövidíti meg a helyi iparűzési adóból származó bevételeket.

Horváth Attila - alpolgármester, Szombathely
“Itt egy magas hozzáadott értékű... ami azt támasztja alá, hogy Írország gazdagodjon a szombathelyi emberek munkájából.”

Az Európai Unióban Magyarországon a legalacsonyabb, 9 százalékos a társasági adó, de hazánk így sem versenyezhet azzal, hogy Írországban - az elérhető kedvezmények miatt - akár 2-4 százalékig is süllyedhet az adókulcs.

A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének legfrissebb kutatása szerint évente 170 milliárd eurót veszítenek emiatt az uniós polgárok. Paul Tang, a pártcsalád holland Európai Parlament-i képviselője évtizedek óta az egyik leghangosabb kritikusa hazája és az unió engedékeny és nem összehangolt adópolitikájának.

Paul Tang - Európai Parlamenti képviselő (S&D)
"Úgy hiszem, a koronavírus-válságot követő gazdasági környezetben az államháztartások egyensúlya fel fog borulni: a kiadások magasak, a bevételek szűkösek lesznek. Dönthetünk úgy, hogy kevesebbet fordítunk a közkiadásainkra, mint 2010-11-ben, a hitelválság idején, azonban most máshogy kellene eljárnunk. Most, a pandémia alatt különösen láthatjuk, hogy mennyire fontos minden támogatást megadni a szociális szférának és az egészségügynek. Megérzésem szerint a közvélemény részéről hatalmas nyomás lesz a kormányokon, hogy a megszorítások helyett a bevételeiket növeljék, például azzal, hogy igazságos adózásra bírják azokat a cégeket, akik eddig ezt nem tették meg."

Televíziónk próbálta megszólaltatni a cég vezetését, de az Aptiv Global Technology Company bostoni sajtóközpontja nem reagált a megkeresésünkre.