Hírek

Áprilisi online civil sajtóreggeli

2021. április 13., 14:52

Segédszervezők és helyi koordinátorok jelentkezését várják az idei 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akcióra április 30-ig. A Vasi Hegyhát szőlőhegyei közt szervez szemétszedő akciót a Föld napja környékén a megyei civil központ. Önállóan teljesíthető túrákat ajánl a rábamenti turisztikai egyesület az érdeklődők figyelmébe. Minderről az áprilisi civil sajtóreggelin esett szó, amit ezúttal is online térben tartottak meg.

 

Áprilisi online civil sajtóreggeli

A művelődési ház melletti játszóteret hozták rendbe, és színes ugróiskolát festettek a járdára tavaly a táplánszentkeresztiek a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű országos önkéntes akcióban. Ennek lényege hosszú évek óta az, hogy az egyes településeken szerveződő csapatok valami jót és hasznosat tegyenek a közösségükért.

Idén október 7. és 10. között tervezik a háromnapos programot, a csapatok augusztus közepéig gondolkodhatnak, mit szeretnének elvégezni a környezetükben, akkortól lehet online leadni a jelentkezést. Most a szervezés kezdeti szakaszában segítők regisztrálhatnak.

Markó Regina - Vas megyei koordinátor
"Lehet jelentkezni sedégszervezőnek, ide 16 éven felüli fiatalokat várunk, akik szívesen bepillantanának a szervezésbe, illetve várjuk a helyi koordinátorokat, 18 év feletti, a szervezési feladatokba lehet besegíteni, a csapatok toborzásába."

A nagylétszámú, szervezett túrák elmaradnak, ezért önállóan teljesíthető, saját ütemezésű túrákat ajánl a Vasi Hegyhát-Rábamente Turisztikai Egyesület a járványhelyzetben. A VHRchallenge keretében ezúttal kerékpározni hívják az aktív kikapcsolódás és a természet szerelmeseit.

Debreczeniné Késmárky Flóra - turisztikai menedzser, Vasi Hegyhát-Rábamente Turisztikai Egyesület
"A kijelölt 4 kerékpáros úvonal közül a kettest ajánlottuk a tavaszi szünetre, ez Vasvár környékén található, viszonylag nagy kör, de lehet több részletben teljesíteni. Vasvári indulással, két délután egy 40-45 km-es kör teljesíthető."

Arra is felhívják a figyelmet, hogy az Aktív Magyarország tavaszi nagytakarítási akció keretében a túrázók a természetjárás alkalmával összegyűjthetik az útjukba kerülő szemetet, ezzel hozzájárulnak a környezet rendezettségéhez.

Szemétszedésre biztat a Vas Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ is. Az önkéntesség magyarországi évének első témahete április 19. és 25. között a környezetvédelem és fenntarthatóság jegyében telik, Vas megyében a szőlőhegyek megtisztítását tűzték ki célul.

Meskó Krisztián - munkatárs, Vas Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ
"22. és 23-ára 9 és 18 óra közötti időszakra invitáljuk elsősorban a Vasi Hegyhát Natúrparkhoz kapcsolódó települések lakosait, civil szervezeteit, önkormányzatait azzal a kéréssel, hogy tisztítsák meg szőlőhegyeiket és településeiket. Április 20. kedd éjfélig lehet regisztrálni erre a kezdeményezésre."

Jelentkezni a civil közösségi szolgáltató központ elérhetőségein lehet.