Hírek

Április 16-a a Holokauszt Magyar Áldozatainak Emléknapja

2017. április 20., 17:27

Ebből az alkalomból csütörtökön a Bercsényi-iskola hetedikes-nyolcadikos diákjai látogattak el a szombathelyi zsinagógába, ahol megtekintették a zsidóság történetét bemutató kiállítást, és megemlékeztek a holokauszt szombathelyi áldozatairól.

Április 16-a a Holokauszt Magyar Áldozatainak  Emléknapja

A szombathelyi zsinagógában, és  helytörténeti múzeumban rendszeresen fogadnak iskolai csoportokat. A gyermekek a múzeumban megismerkedhetnek a zsidó vallással,  kultúrával, szokásokkal, valamint a holokauszt  szombathelyi történetével.

Márkus Sándor elnök, Szombathelyi Zsidó Hitközség
„Az a tapasztalatom, hogy a diákok nem teljesen vannak tisztában a történtekkel. Nem nagyon tudnak arról, hogy mi történt itt 72 évvel ezelőtt, vagy nem úgy tudják, ahogy az megtörtént. Mi itt igyekszünk úgy előadni., úgy elmondani, úgy bemutatni, ahogy azt az elődeinktől, a túlélőktől hallottuk és tudjuk. Ezt osztjuk meg a diákokkal. „

A múzeumban a fiatalokat már az első pillanatokban megragadta Márkus Sándor érdekfeszítő előadása.

Simonné Viszket Erika tanár Bercsényi-iskola
„Itt nagyon szakszerű bemutatás mellett a gyerekek nagyon sok információt kaphattak a zsidóság történetéről, illetve azokról a tárgyakról, amiket itt összegyűjtöttek és kiállítottak. Én is most vagyok itt először, sajnálom, hogy eddig még nem voltam itt, és úgy gondolom, érdemes lesz ide visszajönni, és ezeket a tárlókat részletesen is áttanulmányozni.”

A diákok érdeklődését leginkább az egykori zsidó otthonnak berendezett szoba keltette fel.

Gede András tanuló Bercsényi-iskola
„ Ami nekem legjobban tetszett, az a berendezett szoba volt, amit balra láthatunk, és ugye egy átlag zsidó ember berendezett szobája, ahol a fontos ünnepek, és hát mindennapos használati tárgyak és ünnepei használati tárgyait láthattuk. Nagyon érdekes volt.”

A zsidóság történetét szemléltető mérőszalag mellett  ez a szoba nyerte el leginkább Slemmer Anna tetszését is.

Slemmer Anna tanuló, Bercsényi-iskola
„Én már többedszer voltam itt, a berendezett szoba nekem is nagyon tetszett. Ugye széder estén is voltam már itt, és igen, az ember emlékszik arra, amikor a sós víz és a dió, meg a mézes dió. „

A múzeumlátogatás után a zsinagógában Márkus Sándor családja  a történetét elmesélve beszélt a holokausztról, annak következményeiről. A Szombathelyről elhurcolt 2476 zsidó közül mindössze 178-an térhettek haza. Az áldozatok között 613 volt a gyermek. Ugyanannyi, mint amennyi a zsidó parancsolatok száma.