Hírek

Amatőr filmesek munkái versenyeztek a 14. Vas-film fesztiválon

2018. április 18., 18:24

Több mint hatvan film érkezett a felhívásra, ezek közül választott a zsűri. A programot Vépen rendezték.

Amatőr filmesek munkái versenyeztek a 14. Vas-film fesztiválon

A Vas megyei filmeseknek adott bemutatkozási lehetőséget az első Vas-film fesztivál 14 évvel ezelőtt. A rendezvény iránt évről évre nőtt az érdeklődés, így az ma már országos függetlenfilmes seregszemle. A vetítéseket műhelytalálkozó is kíséri.

Meskó Krisztián – főszervező, Vas-film
Mindig nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a megjelentek az alkotók soraiból kerüljenek ki, tehát kísérjék el a filmjüket, és akkor egyfajta diskurzus, jó filmes beszélgetések alakulhatnak ki.

Idén 66 alkotást neveztek a készítők, ebből 44 a versenyprogramban szerepelt. Egyik a Galícia földje borul reám című dokumentumfilm, mely azokat az első világháborús hadszíntereket mutatja be, ahol a 83-as szombathelyi gyalogezred katonái harcoltak.

Deák Szonja – operatőr, szerkesztő vágó
„A Vas vármegyei bakáknak a harctereit, illetve a katonatemetőit kerestük fel. Tehát azon túl, hogy Nagy háborús centenáriumi alkotás, kimondottan Vas megyének szántuk. Ezeket a helyszíneket szerettük volna megmutatni a nézőknek, mert olyan helyekről van szó, ahova valószínűleg nem fog kiutazni senki.”

A Vas-film zsűrije a hat legjobb alkotásnak ítélt díjat, hat film különdíjat kapott. Az Atmoszféra kategóriában Károlyi Nóra szombathelyi amatőrfilmes Tárgyilagos című dokumentumfilmje lett első. Ez életképeket mutat egy somogyi településen élő beások hétköznapjaiból.

Károlyi Nóra – amatőr filmkészítő
„A függetlenfilmes érának minden lehetőséget meg kell ragadnia ahhoz, hogy megnyilatkozási, bemutatkozási lehetőséget kapjon, és szerintem Magyarországon nagyon változatos és fejlett is ez a szubkultúra, és több lehetőség is van.”

A legeredetibb film díját a Bence vagyok című alkotás érdemelte ki. Animációs fődíjat a Missing, valamint a Láng című filmek készítője kapott. A legjobb műfaji film a Frissítés lett, az ismeretterjesztő kategóriában pedig a Méhek nyomában című filmet díjazták.