Hírek

Álom és valóság

2015. november 24., 19:28

Weöres Sándor mesejátékát, A holdbéli csónakost mutatja be vasárnap a Mesebolt Bábszínház. A darab többrétegű: ötvözi a mesét és filozófiát, a vásári bábjátékok szereplőit és a szimbolikus figurákat, valóságot és álomvilágot. A Weöres Sándor Színházzal együttműködésben megvalósuló előadás a családoknak szól.

Álom és valóság

Színes, varázslatos színházi világegyetem épül Weöres Sándor költői mesejátékából a bábszínház színpadára. (10:31-től közös jelenet) A földi léttől elvágyó, a holdbéli csónakos után sóvárgó Pávaszem királykisasszony és a jóravaló, de földhöz ragadt királyfi, Medvefia útitársai lehetünk az egymásra találásig. A főbb szerepekben Takács Dániel, Lehőcz Zsuzsa és a Weöres Sándor Színház művésze, Balogh János látható.

Balogh János - színművész
"Ez a szerelem szépen, folyamatosan bontakozik ki a darab során. Azáltal, hogy Pávaszem minél jobban vágyódik a holdbéli csónakos után, annál jobban érzi Medvefia magában, hogy őneki van inkább a szívében hely."  

A történet azt példázza, hogy az ideák kergetése életveszélybe sodorhat, és az epekedés gátolja az igazi érzések felismerését. A rendező Harangi Mária negyedszer dolgozik a társulattal.

Harangi Mária - rendező
"Hogyha követi a történetet, mindenki megtalálja a maga ifjúkori vágyait, hogyan vesztek el, hogyan sikerült őket megőrizni a felnőtt és akár egészen késői éveire. Tudta-e a kincset vinni magával, amit valamikor valaha fiatal korában egy holdbeli csónakostól kapott, vagy sem."

A Mesebolt Bábszínház és a Weöres Sándor Színház együttműködése még abból az időből gyökerezik, amikor Jordán Tamás a Nemzeti Színház igazgatója volt. Akkor Kovács Géza bábrendezőként jegyezte A holdbéli csónakost, amely az eddigi leghosszabb szériát megélt előadása volt a nemzetinek. Kő bábszínház még soha nem tűzte műsorára a darabot.

Kovács Géza - igazgató, Mesebolt Bábszínház
"Óriási feladat, óriási nagyságrendű darabról van szó, fizikai létrehozásában és színészállományában is. Tehát nagyon nehéz anyag, fáradságos."

A bemutató vasárnap 16 órakor kezdődik az MMIK színháztermében. A későbbiekben vidéki turnéra indul az előadás, tavasszal pedig a Weöres Sándor Színházban is játsszák.