Hírek

Állatvédelmi együttműködés

2021. július 28., 14:51

Mérföldkőnek számít az a megállapodás, ami a Szombathelyi Közterület-felügyelet és három állatvédő szervezet között köttetett ma a Városházán. Céljuk, hogy az önkormányzat és az állatvédelemmel foglalkozó civilek segítsék és kiegészítsék egymás munkáját a jövőben. Döntöttek például arról, hogy hétköznapokon 4 órával tovább lesz nyitva az ebrendészeti telep.

 

Állatvédelmi együttműködés

Kevesebb kóbor kutyát az utcákra, és több önkéntest a menhelyekre. Többek közt ez is célja az együttműködő feleknek. Az aláírást megelőző, kötetlen hangulatú sajtótájékoztatón az Állatvédők Vasi Egyesülete, a Kutyamenhely Alapítvány, a Fekete István Állatvédő Egyesület és a közterület-felügyelet vezetői vettek részt. Olyan problémákat vetettek fel, melyek mielőbbi megoldása a lakosság és a szervezetek érdeke is.

Ágoston Sándor, közterület felügyelet irodavezető
“Azt gondolom, hogy a legelső és legfontosabb szempont eddig az Állategészségügyi-és Ebrendészeti Szolgálatnak a telephelye, az 8 órától 16 óráig volt elérhető a civil szervezetek illetve a lakosság részére. Ez most egyéb szolgálatszervezési feladatok mellett, illetőleg azok kiegészítésével most már 20 óráig egészült ki. Így azt gondolom, hogy biztonsággal tudja hívni a közterület felügyeletet akár a rendőrség, akár a civil szervezetek , akár a lakosság.”

Megállapodtak arról is, hogy a felügyelet és a szervezetek kölcsönösen segítik egymást az állatok örökbefogadásában, a befogott állatok elhelyezésében, gazdáinak felkutatásában. A legnagyobb problémát az elhunyt gazda után maradt állat okozza. Sokan nem tartanak rájuk igényt, pedig az kutyák is az örökség részét képezik. Ezentúl lehetőség nyílik a felügyeletnél elhelyezett állatok részére tárgyi adományt, például kutyaeledelt eljuttatni a civil szervezeteken keresztül. A túlszaporulat elleni küzdelem jegyében arra törekszenek, hogy ivartalanított szuka kutyákat adjanak örökbe.

Vértesi Andrea - elnök, Állatvédők Vasi Egyesülete
“...Ebben a megállapodásban, amit ma aláírtunk az önkormányzattal arról egyeztünk meg, hogy az egyesületünk fölépít a menhelyen egy kennelt amiben az alatt az időszak alatt gyűjtjük be a kutyákat , Szombathelyen kóborló kutyákat , amikor a gyepmesteri telep nem működik ez hétvége, ünnep nap hét közbe, este, esti órák…,,

Létrehozták az Állategészségügyi- és Ebrendészeti Szolgálat weboldalát is, ahol a lakoság tájékozódhat a friss információkról, az örökbefogadható kutyákról. A cél a finn minta megvalósítása, ahol szinte zéró az állatkínzások és a kóbor kutyák száma, köszönhetően az önkéntesek aktív részvételének.