MNB
MNB - 2

Hírek

Állatok Világnapja a Skanzenben

2020. október 05., 15:09

Ingyenes tárlatvezetésen vehettek részt az érdeklődők az állatok világnapja alkalmából a Vasi Skanzenben. A szalmatetős vályogépületek között nemcsak az istállókat, pajtát nézhették meg, de állatsimogatásra is lehetőség nyílt.

 

Állatok Világnapja a Skanzenben

“Mindjárt jön, csak akkor, amikor jön!”

Ádám éppen azt tanulja, hogyan kell etetni Sárit, a csacsit. Az állatok világnapja alkalmából díjmentes tárlatvezetésre várták az érdeklődőket a Vasi Skanzenben. Nyuszit is simogathattak a gyerekek és a felnőttek.

Horváth Jánosné
“Hallottuk, hogy ma nyitva van ingyen a skanzen, mert különben nagyon drága a belépő, amikor szoktak lenni itt műsorok, és a nővérkémmel, meg több ismerőssel így eljöttünk, akik nagyon szeretik az állatokat, én magam is nagyon szeretem, macskáim vannak, papagáj,és egy nagy kutya, úgyhogy nagyon kíváncsi voltam az egész skanzenre, és nagyon jó levegő van, hál’ Isten jó időnk is van, úgyhogy ez ilyen kis napi program volt.”

Kutiné Dóra
“A férjemmel és a kislányommal érkeztünk a rendezvényre, alapvetően azért, mert nagyon, nagyon szeretjük az állatokat, otthon is van teknősbéka, tenegerimalac, kutya, akvárium, tehát otthon is sok állatunk van, lovagolni is nagyon szeret járni a kislányom, és igazából más rendezvények is vannak itt a skanzen területén, akkor is ki szoktunk látogatni.”

A régi istállókba, pajtákba is beleshettek az érdeklődők(08:46). A szalmatetős, vályogból épült házak között még régi (09:57)disznóól is akad, bár állatot most nem tartanak benne.

Szakember segítségével a hagyományos paraszti állattartással ismerkedtek a látogatók.

Nagy Endre - muzeológus, Savaria Múzeum
“Egy rendhagyó, egy pandémiás állatok világnapjába csöppentünk, itt a kicsikkel, nagyokkal számolunk együtt, hát megpróbáljuk végigjárni az állattartás helyszíneit a Vasi Skanzenben, ismerkedünk néhány eszközzel, és ennek a közvetítésével kicsit belecsöppenni a régi hagyományos állattartásba.”

A pajtában megkeresték a főkolompost, a szélhámost - illetve ezen szavak, állatokkal kapcsolatos szólások eredetét, de építőkockával, falovacskával is játszhattak a  gyerekek.

Akik a  rendezvényről lemaradtak, a Savaria Múzeum facebook-oldalán még találhatnak felvételeket az állatokkal kapcsolatosan:

Pospischil Barnabás - gyűjteménykezelő
“Most itt a Vasi Skanzenben vagyunk, mi egy picit inkább az állatokra, állattartásra, illetve hát a gyerkeknek játékokkal készültünk, de kollegáink, más osztályok kollégái nagyon sokféle kis praktikus ügyességgel, például madáretető készítéssel, és ugye hát az állatok etetésével kapcsolatban is készítettek videókat, ezek mind megtalálhatók a honlapunkon.”

A legközelebbi ingyenes tárlatvezetésre október 10-én az Iseumba várják az érdeklődőket - akkor a városi régészet körülményeivel ismerkedhetnek meg a látogatók.