Hírek

Állandó kiállítás nyílt Mindszenty Józsefről a Püspöki Palotában

2012. március 29., 16:56

A 120 éve született bíborosról rendezett tárlattal egy időben egy várostörténeti bemutató is nyílt, amely Szombathely püspöki székhellyé válásától tárja a látogató elé az egyházmegyéhez kötődő művelődéstörténeti érdekességeket.

Állandó kiállítás nyílt Mindszenty Józsefről a Püspöki Palotában

A régi fotók és dokumentumok mellett személyes és szakrális tárgyak idézik meg Mindszenty József, a 120 éve Csehimindszenten született bíboros, hercegprímás életét. A róla elnevezett alapítványtól 10 évre letétbe kapott emlékek között kiállították miseingét és reverendáját, és több olyan tárgyat, amelyet az emigrációban, magyar közösségektől kapott ajándékba.

Habsburg Mihály elnök, Mindszenty Alapítvány kuratóriuma
Szombathelyre is olyan tárgyakat hoztunk, amelyek megidézik Mindszenty bíboros gazdag személyiségét, fehér vértanúságát, és jól kiegészíthetik az ezer szállal szövődő helyi kötődéseket.

A kiállítás megnyitóján a megyéspüspök emlékezett meg az 1975-ben elhunyt bíborosról. Mint mondta: szenvedései az 50-es évek brutális kihallgatásai és a börtönhónapok után sem szűntek meg, az Amerikai Nagykövetségen töltött években és az emigrációban is együttérzett megalázott népével.

Veres András megyéspüspök, Szombathelyi Egyházmegye
Már ravatalánál többen a 20. század egyik legnagyobb magyarjának, fehér vértanújának nevezték őt. Azért nevezhetjük vértanúnak, mert elképzelhetetlenül sokat szenvedett, fizikailag és lelkileg egyaránt.

A Mindszenty-emlékek mellett az elmúlt 250 év várostörténeti érdekességeiből villant fel egy-egy részletet az a néhány tárló, amelyekben az egyházmegye meghatározó személyiségeihez kötődő emlékek kaptak helyet.

Kiss Gábor régész, a kiállítás rendezője
Innen indult a régészeti kutatás és a várostörténet-írás, erről a helyről és a Sala Terrenából szinte, és ugye most azon dolgozunk, hogy kerüljön ide vissza, méltó helyére, tehát az eredményeket a látogató itt is láthassa.

A bemutatott tárgyak és dokumentumok segítségével olyan különlegességeket ismerhet meg a látogató, mint az impozáns barokk püspökségi székhely kialakulása, a Régészeti Egylet  tudományos munkája vagy az ókori helytartói palota maradványainak feltárása.