Hírek

Alkossunk hidat!

2016. október 25., 16:45

Ezt a felhívást tette közzé nemrég a Szombathelyi Képtár. Egy nagyjából hat négyzetméteres képfolyam született pénteken, melynek témája a velünk élő népcsoportok és a kultúrák találkozása. Ugyanitt nemzetközi kortárs művészeti kiállítás nyílt.

Alkossunk hidat!

Az alkotás közösségképző erejét mutatja a Nagy Rajzolás program, ami Angliából indult, majd Európa számos országában elterjedt. A Múzeumok őszi fesztiváljának rendezvénysorozatában is helyet kapott, a Szombathelyi Képtárban péntek délelőtt egy óriáskép létrehozására várták a vállalkozó kedvűeket, a cél elsősorban a közös munka örömének megtapasztalása volt.

Bodorkós Orsolya - múzeumpedagógus
“Minden egyes ember próbálja meg a kreativitást, mint mindennapi életcélt kiélni. Lazán vagy kötötten, de inkább hogy a szabadidő ne egy passzív időtöltés legyen, hanem hozzunk létre valamit egymás között is, és akár vizuálisan is.

A szervezők csak A köztünk élő népek és kultúrájuk sokszínűsége, keveredése -  témát adták meg. Az ehhez fűződő gondolatát vihette vászonra bárki, aki csatlakozott a kezdeményezéshez.

Takács Gábor - rajztanár, Váci-iskola
“Elég gyakran jövünk ide múzeumpedagógiai foglalkozásokra a képtárba, úgyhogy ezt kihasználtuk azonnal.”

A Váci-iskola diákjai arcokat festettek, de a közös képen a magyar zászló is helyet kapott.

Farkas Bianka - tanuló, Váci-iskola
Sok embert rajzolunk, sokféleképpen: játszanak, a családjukkal vannak - és azt lerajzoljuk.”

A hídverés jegyében a délutáni múzeumpedagógiai foglalkozáson spagettiből és hurkapálcikából is híd készült.

Később pedig  kiállítás is nyílt kortárs művészek munkáiból.

Pal Katja - projektvezető
“Ez az egész öt éve kezdődött Lendván, és az a lényege, hogy külföldről jönnek művészek, akik galériát keresnek, és ott vannak egy-két hónapig, és ez idő alatt alkotnak.”

Az elmúlt időszakban készült képek, filmek, iparművészeti munkák legjavából válogattak a kiállításra.  Az alkotók - Japántól Franciaországon át az Egyesült Államokig vagy éppen Ausztráliáig - kötődnek Magyarországhoz is.