Hírek

Alkonykapcsolók - Fényre érzékeny közvilágítás működik Szombathelyen

2021. február 18., 13:56

Rossz időben hamarabb kapcsol be, reggel pedig később alszik ki a jövőben a közvilágítás Szombathelyen. Olyan érzékelőket építettek be a rendszerbe, amelyek figyembe veszik az időjárási körülményeket. Borult időben automatikusan, akár fél órával korábban világítani kezd a város tízezer utcai lámpája. Az alkonykapcsolók régi problémát oldanak meg, segítségükkel biztonságosabbá válik a közlekedés. A rendszer már működik, erről sajtótájékoztatón számoltak be a városvezetők szerdán.

 

Alkonykapcsolók - Fényre érzékeny közvilágítás működik Szombathelyen

Túl korán kikapcsolnak az utcai lámpák reggelente, és későn kezdenek világítani délután, ezt a problémát folyamatosan jelezték a szombathelyiek főként a téli, nyári napforduló időszakában. A fényviszonyokat tovább rontotta, ha felhős volt az idő, a sötét utcákon nem érezték magukat biztonságban a közlekedők. Erre keresett megoldást a város, először a 2019 novemberi közgyűlésen esett szó a témáról - idézte fel a polgármester.

"A 2020-as februári költségvetés tervezésnél beletettük, akkor tudtuk, hogy nagyságrendileg bruttó 18 millió forintba fog kerülni ez a városnak, de úgy gondoltuk, hogy a szombathelyiek biztonsága megér 18 millió forintot."

Kiderült, hogy alkonykapcsolók rendszerbe állításával ideálisan működhete a közvilágítás a kritikus időszakokban is. Ez más városokban, például Szolnokon és Tatabányán már bizonyította hatékonyságát. (9:06) Korábban a napnyugta és a napkelte folyamatosan változó időpontja határozta meg a közvilágítás reggeli és esti kapcsolásának időpontját. Olyan műszaki megoldás született, amely figyelembe veszi az időjárási körülményeket.

Haraszti Judit - vezérigazgató, E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt.
"Ez a rendszer most annyival tud többet, hogy figyeli az eget, észreveszi, ha felhős az idő, rosszabbak a fényviszonyok, és így bekapcsoláskor és kikapcsoláskor is maximum fél órás többlet világítási időt tud adni a rendszernek."

Tehát az utcai lámpák borús időben este fél órával előbb kapcsolnak be, reggel fél órával később kapcsolnak le. A folyamat emberi beavatkozás nélkül zajlik.

Nemény András - polgármester
"A programozott beállításhoz képest egy fél órával korábban akár, ha túl felhős az ég, és sötét van, akkor bekapcsol. Innentől kezdve a gyalogosok, biciklisek, autósok is sokkal nagyobb biztonságban lesznek Szombathelyen."

40 új rádióvezérlésű kapcsolókészüléket szereltek fel, és a már meglévőkkel együtt összesen 221 kapcsolót programoztak át. A város két pontján - a Derkovits-lakótelepen és a szőllősi városrészen – pedig egy-egy alkonykapcsolót helyeztek üzembe.

"Nem volt elég kiépíteni a rendszert, egy tervezési folyamatot is végre kellett hajtani. Nagyjából egy év alatt ki is épült a rendszer."

Horváth Soma alpolgármester elmondta: az alkonykapcsolók a szombathelyiek biztonságát szolgálják. A városvezetés célja, hogy apró, de hasznos dolgokkal folyamatosan javítsa a városüzemeltetést, ez a fejlesztés is ennek érdekében történt. A január végi sikeres tesztüzemet követően februártól már élesben működnek az alkonykapcsolók.