Hírek

Áldozatok Napja

2021. február 23., 13:47

A legtöbben családi és kapcsolati erőszak, valamint vagyon elleni bűncselekmények miatt kérnek segítséget az Áldozatsegítő Központtól, amely Vas megyében három éve működik. A pandémia miatt az elmúlt időszakban kevesebb áldozattal kerültek kapcsolatba, mint korábban, hiszen nem lehetnek ott munkatársaik a rendőrségi várótermekben. Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját. Magyarországon 1993-től tartják ekkor az Áldozatok Napját.

 

Áldozatok Napja

Januártól több ponton változott a jogszabály: ha az áldozat hozzájárul, a rendőrség kiadhatja adatait az áldozatsegítő központnak, így felvehetik vele a kapcsolatot.

Kámán-Németh Martina – koordinátor, Szombathelyi Áldozatsegítő Központ
„Mikor valaki ilyen bűncselekmény áldozata lesz, ahol erőszakosság fellelhető, tehát nagyon kemény és traumatizáló események, ott nehezen mozdul az áldozat segítségért, hiszen akár olyan mentális állapotba is kerülhet. Tehát sokkal jobb, ha valaki felajánlja és nem neki kell utána menni. Én azt gondolom, hogy inkább a célt szolgálja a változtatás.”

Változás az is, hogy a sértettek az elkövetés után 8 napig kérhetnek krízissegélyt, és az állami kárenyhítés igénylésére is jóval hosszabb a határidő.

Kámán-Németh Martina – koordinátor, Szombathelyi Áldozatsegítő Központ
„A bűncselekmény elkövetésétől számítva 5 napon belül kellett minden olyan dokumentumot benyújtani, amin bizonyítható, hogy krízishelyzet áll fenn. Most ezt 8 napra tolta ki az állam. Illetve ugyanez a helyzet az állami kárenyhítésnél is, ami szintén a szándékos személy elleni bűncselekményeknél igényelhető. Ez kártérítési jelleggel. Ott 3 hónap volt ez a lehetőség a benyújtásra, most egy év áll rendelkezésre.”

Az Áldozatsegítő Központ munkatársai tájékoztatják az érintetteket az állami segítségnyújtás részleteiről, segítenek a dokumentumok kitöltésében és érzelmi támogatást nyújtanak, a sérelem feldolgozásában pszichológus is közreműködik.

Egyszerűen muszáj, hogy úgy legyen, ahogy ő akarja. Beledöglenél, ha egyszer nem a tiéd lenne az utolsó szó? Most hová mész? A fürdőszobába fogat mosni. Éppen beszéltem hozzád. Levegőnek nézel? Abbahagytam a mosogatást. Kegyeskedett abbahagyni! Jaj, ne veszekedjünk kérlek.

Hétköznapi történetek címmel készült filmsorozat azokról a helyzetekről, amelyekről a legtöbbször az érintettek mélyen hallgatnak. Ilyen például a családi vagy kapcsolati erőszak is. A kisfilmekhez szakértői magyarázat is tartozik, például, hogy milyen problémával hova lehet segítségért fordulni. Áldozatnak minősülnek a lopás, rablás, csalás, emberkereskedelem, vagy a fizikai és lelki bántalmazás, a bűncselekmények vagy szabálysértések sértettjei. Ők az ingyenes zöldszámon, (06 80 225 225) valamint a vansegitseg.hu oldalon is kérhetnek segítséget.