MNB - 2
MNB

Hírek

Albérletkörkép

2015. július 29., 10:38

Nehéz helyzetben vannak a lakást kereső diákok, egyrészt az elmúlt fél-háromnegyed évben meredeken emelkedő bérleti díjak miatt, másrészt azért, mert a kínálat nem tudja kielégíteni az albérletek iránti nagy keresletet - derül ki egy most készült felmérésből. Nincs ez másként Szombathelyen sem. 

Albérletkörkép

Most még üresek a szobák, de hamarosan több mint hatszázan költöznek be a Pável Ágoston Kollégiumba. Nem minden egyetemistának jut azonban férőhely, ők kénytelenek albérletet keresni. A tapasztalatok szerint a felsőbb évesek már előre, év közben lefoglalják a jobb helyeket, de az elsősök ilyenkor kezdenek el keresgélni. Az intézmény gyűjti a kivehető albérletek listáját, jelenleg körülbelül negyven cím közül válogathatnak az érdeklődők.

Gaspari Gábor - szolgáltatási koordinátor, NYME SEK
„Az alacsony rezsijű, 1-2 szobás, többnyire panellakások, amiknek viszonylag alacsonyabb vagy megfizethetőbb a rezsije, így a költségek is megfizethetőbbek, ezek kelnek el elsőnek. Slágerek a minigarzonok, amiket 1-2 egyetemista tud kivenni, de arra is van példa, hogy külön házat vesznek ki egyetemisták 8-10-en.”

Nemcsak az ilyen típusú albérletekből van hiány, általában kevés a kivehető ingatlan a városban – állítják a szakemberek. Amik vannak, azok pedig általában hirdetés nélkül, magánkézből elkelnek.

Fehér László – ingatlanértékesítő, Gerencsér és Társa Kft.
„Nehéz helyzetben vannak az albérletkeresők ma Szombathelyen, hiszen kevés albérlet van ma a városban. Többek között köszönhető ez annak, hogy nincs elegendő ingatlan, illetve az albérletkeresők, külföldi munkavállalók, egyetemisták jelentős kereslettel vannak és a kínálati piac sajnos nem tudja kielégíteni.”

Egy most készült felmérés szerint az egy négyzetméterre eső bérleti díj átlagosan 1200 forint. Ez nagyjából 400 forinttal drágább az előző évihez képest. Szakértők szerint a kialakult helyzeten egyrészt a családi otthonteremtési kedvezmény javíthat, ugyanis sok bérlő megfontolja a vásárlás lehetőségét, másrészt pedig a lassan újra beinduló beruházások révén növekedhet a lakásállomány.