MNB - 2
MNB

Hírek

Aki fél éven keresztül nem fizet, ingyenes egészségügyi ellátás nélkül maradhat

2021. január 08., 14:18

Januártól az eddigi 7710 forintról 8000 forintra nőtt az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege. Aki fél éven keresztül nem fizeti be ezt az összeget, ingyenes egészségügyi ellátás nélkül maradhat. Mivel a rendelkezés tavaly júliusban lépett életbe, az első félév január 12-én jár le. Érdemes tehát ellenőrizni, rendezett-e a jogviszonyunk - különösen a 18. életévüket betöltött diákok és a külföldön munkát vállalók esetében.

 

Aki fél éven keresztül nem fizet, ingyenes egészségügyi ellátás nélkül maradhat

Az orvosi rendelőben vagy a gyógyszertárban rögtön kiderül, ha valakinek nem érvényes a TAJ-kártyája.

Molnár Viktória - szakgyógyszerész, Rókus Patika
Amennyiben nincs érvényes Tb-jogosultság, a gyógyszertárak is a számítógépes rendszeren keresztül tiltó jelzést kapnak, ami a gyakorlatban úgy néz ki, hogy pirossal kijelzi a TAJ-számot, megtiltja tulajdonképpen a tb-finanszírozott gyógyszerek tb-támogatással való kiadását.

Ebben az esetben a betegnek a gyógyszert teljes áron kell megvásárolnia. De ugyanez a helyzet az orvosnál is: a vizsgálat vagy akár egy kórházi műtét költségét is viselnie kell. A tavaly július 1-jén érvénybe lépett jogszabály szerint ez azokra vonatkozik, akik hat hónapig nem fizetnek egészségügyi szolgáltatási járulékot, amely 2021-ben havi 8 ezer forint. Ilyen kötelezettsége viszonylag keveseknek van, hiszen a legtöbben biztosítottak vagy más jogcímen - például mert nyugdíjasok vagy szociális ellátásban részesülnek - jogosultak egészségügyi ellátásra. A fizetési kötelezettségről a NAV folyamatosan tájékoztatja az érintetteket, emiatt az elmúlt félévben jelentősen megnőtt az ügyfélforgalom a kormányhivatal egészségbiztosítási osztályán.  

Krecskó Erika - főosztályvezető, Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály, Vas Megyei Kormányhivatal
Vas megye határközeli megye és nagyon sok az Ausztriában vagy esetleg az EU más tagállamában dolgozó, és nem biztos, hogy a bejelentési kötelezettségüknek, amit itt is hangsúlyoznék, eleget tettek annak idején. 04:01 így a magyar hatóságok nem tudnak róla, hogy külföldön munkát vállaltak, vagyis külföldön biztosítottak.

Aki külföldön vállal munkát, azt az ottani biztosító igazolásával 15 napon belül be kell jelentenie az egészségbiztosítási osztályon az E106-os nyomtatványon. Így itthon is jogosult minden ellátásra, amelynek költségét a külföldi biztosító fizeti. A bejelentés akkor is fontos, ha megszűnik a külföldi munkaviszony. Akik 6 hónapig nem fizetik a járulékot, csak akkor vehetik igénybe újra a térítésmentes ellátást, ha tartozásukat rendezik, és az időközben igénybe vett szolgáltatásokat is kifizetik. Akinek a járulék megfizetése gondot okoz, a lakóhelyéhez legközelebbi járási hivatalban kérheti a rászorultság megállapítását.