Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Agrárkonferencia

Adásban volt: 2017. február 13.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

A legújabb növényvédőszerekkel, technikai vívmányokkal ismerkedhettek meg, és az aktuális hivatali átszervezésekről is informálódhattak a vasi gazdák a hagyományos vasszécsenyi agrárkonferencián. Az extrém időjárás és a kemikáliák használatának csökkentése is szóba került.

Próbára tette a vasi vetéseket a kemény tél. A gazdálkodók életét azonban nemcsak az időjárás vagy az egyre ellenállóbb kártevők, hanem például az alig követhető hivatali átszervezések is nehezítik. A növényorvosi kamara, az agrárkamara és a kormányhivatal vasszécsenyi szakmai napján minderről első kézből informálódhattak az érintettek.

Avar Kálmán - osztályvezető, Növény- és Talajvédelmi Osztály, Vas Megyei Kormányhivatal
“Nem tudjuk még, hogy ez az idei, mondhatjuk extrém időjárás, tehát itt elsősorban a száraz hidegre gondolok, hogy milyen előnyöket, illetve milyen hátrányokat hozott. Tehát mindenképpen azt kérjük a gazdáktól, hogy mihelyst az időjárás vagy a körülmények engedik, azon nyomban a területeiket, ültetvényeiket ellenőrizzék és vizsgálják, hogy a szükséges esetleges beavatkozásokat időben megalapozottan el lehessen végezni.”

Hogy hogyan telelt át a repce és az őszi gabona, majd csak később derül ki, de az biztos, hogy tanácsaival a hivatal is segítséget nyújt majd a gazdálkodóknak. Ahogy a növényvédelem legkorszerűbb vívmányairól, a drónokról, vagy a kemikáliák visszaszorítását célzó szemléletről is mindent megtudhattak az előadásokból.

Szabó Levente - főosztályvezető, Agrár- és Vidékfejlesztés-támogató Főosztály, Vas Megyei Kormányhivatal
“Nagyon nagy költség a növényvédőszer a mezőgazdaságban, tehát hogyha kevesebb növényvédőszert okosabban és hatékonyabban használnak fel a gazdák, akkor az olcsóbbá teszi a termelést. Másik oldalról pedig az élelmiszerlánc-biztonságot is fokozhatja ez, hiszen egyrészt az agrártermelésnek a környezetét kevésbé szennyezi, másrészt pedig az élelmiszerek is biztonságosabbá válhatnak.”

A szervezők fő célja, hogy a szaktudást minél közelebb hozza a gazdálkodókhoz. Ezt célozza az az országos mintaprojekt is, amelynek keretében egy agrárgazdasági tudásközpont nyílik majd a közeljövőben Sárváron.

2017. február 13.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében