Hírek

AGORA Gyermek Művészeti Fesztivál

2016. március 22., 19:12

Nyolcadik alkalommal szervezik meg idén az AGORA Gyermek Művészeti Fesztivált, ahol megmutathatják tudásukat a szombathelyi, illetve környékbeli általános- és középiskolások. Két napon át 81 műsorszámban több mint háromszázan lépnek színpadra.

AGORA Gyermek Művészeti Fesztivál

"Ment, ment a fiú, kereste a helyét magának. Egyszer akadt egy ember, aki őt befogadta a juhok mellé."

A hagyományoknak megfelelően a mese és a modern tánc kategóriában érkezett a legtöbb nevezés az idei Gyermek Művészeti Fesztiválra. A kétnapos rendezvény évek óta töretlen népszerűségnek örvend. Kedden az alsó tagozatosok léptek színpadra, összesen 34 produkciót mutattak be.

Kiss Andrea - gyermek és ifjúsági szakági vezető, AGORA
"Azt látom, hogy ugyanúgy közkedveltek az egyéb műfajokban a jelenetek, a színpadi tánc és a megszokott, kedveltebb műfajok. Nagyon lelkesen azok a gyerekek is, akik verset és mesét ondanak, és az idei évben nem csökkent az ő számuk sem."

Szombathely mellett Jákról, Szentpéterfáról és Kőszegről érkeztek egyéni indulók és csoportok is.

Népzene, népdal kategóriában együtt mérették meg magukat az alsó és a felső tagozatosok. A zeneiskola Hangyaboly Népzenei Együttese vasi táncdallamokat adott elő. Felkészítőjük szerint a gyerekek sokat tanulhatnak az ehhez hasonló versenyeken.

Földesi János - zenetanár, Bartók Béla Zeneiskola
"Tanulhatják a fegyelmet, a színpadi fegyelmet, átesnek egy izgalmi állapoton, kicsit az adrenalin. És a vezetők is tapasztalhatják, mit tudnak éles helyzetben a gyerekek nyújtani."

Az idei fesztiválon is népszerűek voltak a versek. A gyerekek szívesen választottak kortárs költők műveiből, így Varró Dániel- és Tóth Krisztina-költeményt is hallhatott a zsűri.

Perjési Bálint - tanuló, Reményik-iskola
"Anya segítette megtanulni, sok vicc van a versben, jól kell hangsúlyozni, és anya is mondta, hogy nem kell megilletődni, mondjam csak bátran, a nézők csak káposztafejek lesznek."

Szerdán délután a felsősök és a középiskolások mutatkoznak be a megújult sportház színpadán. A fesztivál legjobbjai meghívást kapnak a városi gyereknapra, ahol újra előadhatják produkciójukat.