Hírek

Adventi koszorú égő gyertyája okozhatta a szombati lakástüzet a Károly Róbert utcában

2020. december 14., 21:21

A tulajdonost égési sérülésekkel szállították a mentők a győri kórházba. A felső szomszéd füstöt érzett, elkezdte keresni az okát, így derült ki, hogy ég az alatta lévő lakás. Rendőrök rúgták be az ajtót, a tűzoltók kihozták a sérültet és eloltották a lángokat.

 

Adventi koszorú égő gyertyája okozhatta a szombati lakástüzet a Károly Róbert utcában

A füstszag miatt még most is nyitva áll a Károly Róbert utcai társasház ajtaja, a második emeleti lakás ablaka pedig sötéten tátong. (3.50) Elszenesedett ajtó és fekete falak a lépcsőházban. Egy harmadikon lakó házaspár füstöt érzett. A férfi kereste az okát, így derült ki, hogy ég az alattuk lévő lakás. Ő hívta a 112-őt. Azt kérte ne mutassuk az arcát, megviselték a történtek.

„Dőlt a füst, a két rendőr azonnal leguggolt, kiabáltak befelé, hogy rendőrség, rendőrség, nem jelentkezett senki a felszólításra, aztán pár percre rá jöttek is a tűzoltók, és akkor már tényleg olyan sűrűn ömlött a füst, és utána meg is jelentek a lángok. Kész csoda, hogy a hölgy kijött onnan.”

A lakásból kiömlő füstöt messziről is lehetett látni. Többen videóra is vették az esetet szombaton este. A helyszínre érkező tűzoltók két vízsugárral oltották a lángokat. A lakás tulajdonosát égési sérülésekkel a mentők szállították kórházba.

Egyed László – tűzoltósági felügyelő, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
„Vélelmezhetően az egyik szobában ott felejtett adventi koszorúnak a gyertyái gyújtották fel a berendezési tárgyakat, majd erről a szobáról átterjedt a többi helyiségre is a tűz. Ennek következtében füsttel telítődött az egész lakás, az egész lépcsőház. A szombathelyi hivatásos tűzoltók két vízsugárral oltották el a lángokat, valamint a lépcsőházból 10 ember menekítettek ki védett helyre.”

Az adventtel összefüggően országosan 50 körüli, Szombathelyen 1-2 tűzeset történt átlagosan eddig évente. A tűzoltók felhívják a figyelmet arra, hogy a szénmonoxid jelző mellett a füstjelző készülék is életmentő lehet.

Egyed László – tűzoltósági felügyelő, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
„Egy ilyen készülék magas hangjelzésével alkalmas arra, hogy akár álmából is felriassza az ott lakó embert, és időt ad arra, hogy ki tudjon menekülni a lángokban álló, vagy füsttel telítődött helyiségből. Nagyon fontos tudni, hogy az emberek először a füsttől lesznek rosszul, aztán pedig égési sérüléseket is tudnak szenvedni.”

Vasárnap este is akadt dolguk a tűzoltóknak, akkor egy oladi lakásban füstölt egy rossz helyen hagyott vágódeszka. De itt nem történt nagyobb baj.