MNB
MNB - 2

Hírek

Adóbevallás

2018. január 18., 14:32

2018-tól a vállalkozások kivételével mindenkinek az adóhivatal készíti el a személyijövedelemadó-bevallását. Ez azt jelenti, hogy az idén már az őstermelőknek, az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek és a munkaadóknak sem kell ezzel foglalkozniuk.

Adóbevallás

Levélben vagy elektronikus úton küld értesítést a NAV arról, hogy március 15-től az ügyfélkapun keresztül megtekinthető a 2017-es adóbevallási tervezet. 2018-ban az adóhivatal minden, vállalkozói tevékenységet nem folytató magánszemélynek elkészíti az SZJA tervezetét a kifizetőktől, munkáltatóktól származó adatszolgáltatások alapján. A webes felületen keresztül a dokumentum megnézhető és javítható.

Petkovics Anikó sajtóreferens, NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatósága
„azért fontos, hogy ezeket a kiegészítéseket és módosításokat az adózók megtegyék, mert ha valaki nem nyúl az ő adóbevallási tervezetéhez, akkor május 22-én, a bevallás határidő napján ez válik az ő elfogadott, érvényes bevallásává és ezzel teljesítette a bevallási kötelezettségét”

Ha valakinek nincs ügyfélkapuja, még nem késő nyitnia, de március 19-ig kérheti a dokumentum postázását is. Elektronikus úton a legegyszerűbb dönteni az 1+1 százalékról is, amelynek a határideje szintén május 22.

„Megismerkednek az önadózás, a fizetési kötelezettség, a bevallás, a bevallási kötelezettség, a mulasztások és annak következményeivel”

Ezek azok a jogszabályi kötelezettségek, amelyek betartása egy kezdő vállalkozás számára nem könnyű. Számukra hat hónapos mentorprogramot indít az adóhivatal. Ez nem kötelező, de nagyban megkönnyíti a mindennapi munkát. Az egyéni vállalkozók szja-bevallásának benyújtási határideje február 26.