Hírek

Add már, Uram, az esőt: hidegfront váltja le a tavaszt

2019. április 10., 14:19

A kellemes tavasz után hűvös napok jönnek: esővel és viharos széllel hidegfront érkezik térségünkbe. Csökken a hőmérséklet, csütörtökön már csak 6-8 fokos maximumokat mérhetünk. A gazdák és a kerttulajdonosok  is kiadós mennyiségű csapadékban reménykednek, mert a szárazság miatt alig fejlődnek a növények.

Add már, Uram, az esőt: hidegfront váltja le a tavaszt

Északról leszakadó hideg létömegek okozhatnak esős és hűvös időjárást Szombathelyen környékén a hét hátralévő napjain. A műholdképen is jól látszik, hogy minden irányból felhők közelítenek a Kárpát-medence felé. Már szerdán délelőtt megérkezett a hidegfront, ami csapadékot, szelet és lehűlést hozott.

Pétervári Tibor - meteorológiai észlelő
Csütörtökön egész nap borongós, esős idő lesz, általában gyengén fog esni, emellett viharos lesz a szél. Ez jellemzője lesz az egész hétnek, vasárnapig erős, viharos szélre lehet számítani. Pénteken még valami csapadék lehet, már megszűnőben, talán a szombat az csapadékmentes." Vasárnap újra záporokra, zivatarokra kell számítani, és az erős szél tovább csökkenti a hőérzetet. Szeszélyesen telik az április, csak rövid időszakokra lesz jó idő. Húsvét után komolyabb lehűlés is várható.

Az esőre nagy szükség lenne, hiszen a tél és a tavasz első hónapja kifejezetten száraznak bizonyult. 100-150 mm nedvesség hiányzik a talajból, a búzánál például 30 százalékos a bokrosodás-veszteség. Kellene az eső, hogy ne növekedjen tovább az aszálykár.

A felvételen jól látszik, hogy porzik a föld itt Szombathely határában, nem is csoda, hiszen elég régen esett már kiadós mennyiségű csapadék. A gépek épp a napraforgó vetésterületét készítik elő, nagyon jól fog jönni majd a növénynek a következő két napban várható eső, bár nehéz megjósolni, mennyi csapadék is várható, szakértők szerint nagyjából 10 milliméternyi mennyiségre lehet számítani.

Marlovics Norbert - mezőgazdasági vállalkozó
A repce rendkívül reproduktív növény, képes a regenerálódásra.  Volt már, hogy szárazon mentünk végig a tavaszon, aztán jött egy csapadékos június és nagy szemeket nevelt a repce, így visszakompenzálta magát. De összeségében az őszi kalászosok biztos, hogy termésveszteséget szenvednek, tonnák mennek el.

Tóthné Raffai Józsa
A parkerdei kiskertek egy részében márciusban elvetették a borsót, a hagymaféléket és a (retket. Tavaly ilyenkor jóval nagyobbak voltak a növények, a szárazság miatt most kevésbé fejlődnek. Többször kellett öntözni is. Az lenne jó, ha lenne eső, a föld nedvességet kapna, hamarabb kikelne a mag, kellene a fáknak is, mert nagyon kevés volt eddig."