MNB - 2
MNB

Hírek

Abigél a waldorfosok előadásában

2012. április 03., 20:30

Szabó Magda töretlenül népszerű regényét állították színpadra a Perintparti Szó-fogadó Waldorf iskola 12. osztályos diákjai. Az első előadást pénteken láthatta a közönség,. A darabot később még kétszer mutatják be:  Veszprémben és Lukácsházán.
 

Abigél a waldorfosok előadásában

A Waldorf-iskolások drámatanulmányaikat minden évben előadással zárják. Az utolsó, 12. évfolyamon már színházi kellékekkel, világítással, hang-effektekkel kiegészített színpadi mű születik. A darabot ezúttal is maguk a végzősök választották.

"Jó napot kívánnk, Isten áldásával!"

Ekler Ágnes osztálykísérő
Egyszer csak azt mondták, hogy Abigél. És én nem is tudtam, hogy ismerik. És nem elég, hogy ismerik, de nagyon-nagyon szeretik, szinte rajonganak érte, ezt mindenkire magára bízom, hogy fejtse meg, hogy a mai fiataloknak ez mit jelent, de nagyon szeretik. Feladatként viszont nagyon nehéz.

Az Abigél nemzedékek óta Szabó Magda legnépszerűbb regénye. A háború miatt vidéki internátusba kényszerült kamaszlány, Vitay Georgina története a könyv és a belőle készült film alapján elevenedik meg a színpadon.

Ágotha Dávid
Mivel a filmet nem lehet egy az egyben színpadra vinni, ezért néhány lány osztálytársam az osztálykísérőnk segítségével 3-4 éjszaka alatt átírta, összevágta, hogy színpadra alkalmazható legyen.

A regénybeli kamaszlányok világát könnyed természetességgel elevenítik meg a diákok, bár a szigorú, zord Matula időnként embertelennek látszó elvárásaiba, és a háború miatti fenyegetettség érzésébe nem volt mindig könnyű beleélni magukat. Ahogy például a Ginát alakító Rebekának a lányok gyerekes szokásait és az intézet börtönszerű szabályait elfogadni képtelen dacos ellenállásába.
 
Vincze Rebeka
Nagyon megszenvedtem vele, hogy jól menjen, meg az elején tényleg nagyon nehéz volt, aztán mondták sokszor, hogy ne így csináld, ne úgy csináld, akkor sokszor felhúztam magam, azért is tudtam így belemenni.

Az Abigél a kamaszlány Gina korai és kényszerű felnőtté válásának története is.

Vincze Rebeka
Tényleg az az érdekes, hogy az elején ott van az a hadnagy, aki udvarol neki, és akkor arról lehetne azt gondolni, hogy az a felnőtt világ, utána bekerül ide a jólfésült kislányok közé, és itt komolyodik meg igazából.

Ilyen nehéz dolguk azonban még sosem volt az osztálykísérőjük szerint. Egy prózai művet színpadra vinni, és a sokak által csak filmből ismert történetet dramatizálni embert próbáló feladat volt.  De cseppet sem hiábavaló.  A közös munkát tanáruk különösen a regény utolsó mondatai miatt érezte fontosnak, amelyekben kiderül, hogy éppen az addig együgyűnek hitt és gyűlölt latintanár az, akinek Gina biztonságát és megmenekülését köszönheti.

Ekler Ágnes osztálykísérő
Egy felnőtt ember, akinek a külsőségeit szinte nevetség tárgyaként taglalják általában a gyerekek, és akinek a belső értékeit nagyon sokáig nem veszi észre senki sem, kamaszként, aki a világban csak a nagyon-nagyon feltűnő dolgokat veszi észre, hirtelen megérti, hogy mit jelent a belső érték egy emberben, ami által lehullik minden külsőség.

Az iskola szerint a fiatalok személyiségfejlődése szempontjából fontos, hogy megpróbálják beleélni magukat mások szerepébe, egy ilyen művészi élmény pedig a tanultakat is segít feldolgozni.