MNB
MNB - 2

Hírek

A vörösszárnyú keszeg kapta az Év hala címet 2019-ben

2019. január 10., 13:52

A több mint tízezer szavazat 44 százalékát kapta ez a hazánkban őshonos fajta. A szombathelyi vizekben is szép számban van jelen a vörösszárnyú keszeg.

A vörösszárnyú keszeg kapta az Év hala címet 2019-ben

A horgászok legszebb gyerekkori élményei kapcsolódnak ahhoz a halfajhoz, amelyre a legtöbben voksoltak az Év hala versenyen. A szivárványos öklét és a sebes pisztrángot előzte meg a vörösszárnyú keszeg.

Fördős István - állami halőr, Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
“Nagy élmény a horgászok szempontjából, akik kis halakra horgásznak, szórakozásból, sneci halakat fogni, ugyanis ezek el vannak szaporodva, tehát a bodorka, a vörösszárnyú, a keszegfélékig nagyon szeretik a sporthorgászok, ugyanis sűrűn tudják fogni, percenként ezt a halfajtát.”

Elsősorban takarmányhalként tartják számon: a csuka és a süllő kedvelt zsákmánya. Mérete 10-12 centiméter körül mozog, de akár 25 centi hosszúra is megnőhet. Mint megtudtuk, ezeket a ritka, nagyobb példányokat szépségük és különlegességük miatt a horgászok általában visszaengedik a vízbe.

Puskás Norbert - ügyvezető elnök, Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
“A mi vizeinkban azért jelenik meg, mert van olyan tavunk, ami sekély, és vízinövényekben gazdag, és ez a halfaj kifejezetten ezt szereti, így például a mellettünk található szombathelyi Csónakázótó, bár jobbára a kistóban található meg, mert az vízinövényben gazdag.”

A vörösszárnyú keszeg ízletes, fehér húsú hal, elkészítésekor azonban érdemes körültekintően eljárni a konyhában, hiszen ez egy pontyféle, tehát nagyon szálkás - sűrűn irdalva és jól átsütve érdemes fogyasztani. Esetében méretkorlátozás nincs érvényben. Az év hala cím birtokosát ebben az esztendőben nagyobb tudományos érdeklődés és figyelem övezi.