Hírek

A vírusveszély a farsangi időszakot is átírta

2021. február 17., 13:56

Az óvodákban általában kis csoportokban elevenítették fel a hagyományokat, az iskolák többségében idén elmaradt a farsang, és a településeknek is csak kis része tartotta meg jelképes télbúcsúztatóját.

 

A vírusveszély a farsangi időszakot is átírta

Nagy volt a nyüzsgés a sportház emeleti folyosóján, sokan már jelmezben érkeztek a farsangi játszóházba. Ezek a felvételek egy éve készültek.

A kőszegi jelmezes felvonulás is csak a múlté. A városban több mint 20 éves hagyománya van farsang farkán a téltemető bolondozásnak. Idén tömegrendezvény nélkül próbáltak jó hangulatot teremteni.

Oltópont fogadja a látogatókat a kőszegi önkormányzat jegyzői irodájában. Testhőmérséklet mérés után ezúttal lehetett választani a védőoltások közül.

"Tessék helyet foglalni és 21 nap múlva visszavárjuk a következő oltásra."

A városháza fejlesztési irodájában ezen a napon Ladagyár működött.

A kollektíva hagyományosan minden évben egy-egy meghatározó filmet idéz, ebben az évben az Egészséges erotikát választották. Az 1986-os film a Kádár-korszak bohózata volt.

Schlögl Krisztián – projektmenedzser
„Gondolom, hogy vissza kell nyúlni a múlthoz néha, hogy a jövőt építsük. Elvtársak, hajrá! Hajrá! És minden évben próbálkozik a kollektíva egy-egy filmet felvázolni.”

A polgármester útépítőnek öltözött. Azt mondja, 2021. a városban a fejlesztések éve, és a pandémia miatti nehéz időkben is fontos a jókedv.

Básthy Béla -polgármester, Kőszeg
„A gazdaságfejlesztésnek fontos része az infrastruktúra megalapozása, úgyhogy én belefogtam, hogy az utakat fejlesszük, mert azt mondták, hogy akkor jönnek a cégek, ha az infrastruktúrát rendezzük előtte.”

Szolgálunk és kiszolgálunk! Ez volt a szlogenje a farsang farkán az egyik abc-nek, amely ezen a napon rendőrkapitánysággá változott. (16.26) A csemegepultban működött a terrorelhárítás, a raktárban fegyverraktár, a hűtőkamra volt az előzetes, a tejhűtőre pedig a letöltendő felirat került.

Hentsey Andrásné – pénztáros, Coop ABC
„Nagyon élveztük a tegnapi napot, sokat nevettünk, este már mindent előkészítettünk, hogy nyitásra minden felirat felkerüljön az ajtókra. Nagyon jó!”

„Ő Fruzsi, a Vár macskája. Talán nem véletlen, hogy az animátorok ilyen jelmezbe bújtak, hiszen Fruzsi az egyetlen, aki a Várban tartózkodhat ebben az időszakban.”

A Jurisics-Vár Művelődési Központ a jelmezversenyt hirdetett. Azt kérték a családoktól, küldjenek fotót vicces öltözékükről, és a munkahelyeket is arra ösztönözték, maskarában dolgozzanak a farsang utolsó napján.

Pócza Zoltán – igazgató, Jurisics-Vár Művelődési Központ és Várszínház
„Fontos üzenete is van ennek ilyenkor, hogy ne szakadjon meg a hagyomány, ha baj van, nehezebb is az életünk, több gondunk van, akkor is emeljük fel a fejünket és egy kicsit bolondozzunk. Szakadjunk ki a hétköznapokból, érezzük jól magunkat. Kóstoljunk egy kis cigenudli fánkot.”

A jelmezesek az időszak hagyományos ételéről, a fánkról is gondoskodtak a farsang farkán. Február 17-ével, hamvazó szerdával megkezdődött a böjti időszak.