Hírek

A virágos kőris lett az év fája

2018. január 18., 14:24

Korábban íjakhoz, szekérkerékhez, ma a sportszer gyártásban használják rugalmas faanyagát. A talajerózió megakadályozásában fontos szerepet játszik, hiszen a dolomitos, mészköves területet kedveli. Kérgéből manna folyik, bugavirágzata pedig tetszetős. 2018-ban a rezgő nyár és a fehér fűz előtt a virágos kőris nyerte el az Év fája címet.

A virágos kőris lett az év fája

A Saághy Parkban többféle kőris is megtalálható, ezeket mutatja az erdészet munkatársa. Magas kőrisből több is van itt, ez a leggyakoribb a térségben.

A meghatározó kőrisfajunknak fekete a rügye, a magyar kőrisnek és az amerikai kőrisnek barnák a rügyei, és a lényeg: az év fájának, a virágos kőrisnek pedig szürkék a rügyei.

A különböző kőriseknek nem csak a rügyei eltérőek, hanem a levelei, a termetük és a környezeti, valamint a talaj igényük is. A 2018-as év fája a mészkő és dolomitsziklákon érzi jól magát.

Varga László – erdei iskolai referens, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
A virágos kőris olyan helyeken fordul elő, ahol talajvédelmi szerepe van, nagyon sokszor az erózió elleni védelem gyakorlatilag más fafajjal nem is oldható meg, csak a virágos kőrissel, a legsilányabb talajon is képes bokorerdőt alkotni, és a talajt védeni.

Virágos kőrist nem telepítettek ebbe a parkba, ez a faj ugyanis természetes közegben nem fordul elő Vas megyében. Az Országos Erdészeti Egyesület javaslatára 1996-től szavazással dönthetnek az érdeklődők arról, melyik fafaj legyen az Év fája. Idén a virágos kőris kapta a legtöbb voksot, valószínűleg feltűnően szép, sárgásfehér virágzata miatt. Sokszor bokorszerű növekedése, és alacsony termete miatt nem jelentős a fagazdasági szerepe. Nemesített fajtái viszont kedveltek az utcai fásításoknál. Szombathelyen több helyen, például a Nagykar utcában is virágos kőrisek szegélyezik a bicikliutat.

Kiss Dávid – ügyvezető, SZOMPARK Kft.
Nagyon jól meghatározható a törzsmagassága a faiskolában, és ezáltal később a korona magasságát is jól belet lőni. Ez azt jelenti, hogy később akár a légvezeték alá is be lehet ültetni, hiszen meg tudjuk határozni a magasságát metszéssel. Érdekessége, hogy lassú növekedésű.

Ez a faj jól tűri a szárazságot és a légszennyezést is. Kérgéből a mannakabóca szúrása nyomán manna folyik. Ezt például köhögés ellen, és hashajtóként is használják a gyógyászatban.