Hírek

A vasvári békekötésre emlékezett a város a hétvégén

2018. augusztus 14., 13:57

A szentgotthárdi csatában, a Rába partján súlyos vereséget mértek az egyesített európai keresztény seregek az ötszörös túlerőben lévő törökökre. Az 1664. augusztus 10-én megkötött vasvári béke egy 20 éves moratóriumot eredményezett.

A vasvári békekötésre emlékezett a város a hétvégén

"Részlet a Szentgotthárdi Csata – Vasvári Béke 1664. című filmből"

A békekötés 350. évfordulójára készült animációs filmet Vasváron, a Békeházban egyik alkotója, Zágorhidi Czigány Balázs történész mutatta be az érdeklődőknek. A város minden évben felidézi az európai történelem szempontjából is fontos eseményeket.

Tóth Balázs – polgármester, Vasvár
Ebben a házban kötötték meg a vasvári békét – mondjuk mi –, de a történészek tudják, hogy akkor ez az épület még állt. Ha teljesen történelemhű akarok lenni, akkor egy sátortáborban kötötték meg, de itt a vasváriak úgy tartják, hogy itt kötötték meg a vasvári békét, de ez a ház később épült, de mindenképp a város történetének része.

Ez a festmény egy szombathelyi utcát ábrázol. A Békeház ma Vas megyei képzőművészeti gyűjteményeknek ad helyet: olyan műfajú alkotásoknak, amelyek a kortárs művészetben már egyáltalán nem, vagy alig megtalálhatók. A békenapon ingyenes tárlatvezetést is tartottak.

Tóth Csaba - művészettörténész
Ez tulajdonképpen egy Vas megyei gyűjtemény, de többségében szombathelyi vonatkozású műveket tartalmaz. A második világháború utáni Derkovits Művészeti Szabadiskola szombathelyi székhelyű volt, a kihelyezett tevékenységük volt Zsennye. Ott is a nagy szombathelyi képzőművészek dolgoztak, és ezekből az anyagokból épül fel a Szabadfi-hagyaték.

Első ízben láthatták a látogatók gróf Ambrózy-Migazzi István eddig ismeretlen portréképét. A békekötés emléknapján koccintottak a város borával, sőt az eredeti Ambrózy-recept alapján készült mézbort is kóstolhattak. A békenapon fellépett a helyi zeneiskola együttese, a programokat vizes lángshow zárta.