Hírek

A városrészi közösségek az idén is feldíszítették az emblematikus helyszíneket

2020. december 11., 19:04

A koronavírus járvány ugyan erősen rányomta bélyegét az adventi időszakra, hiszen minden program és vásár is elmarad, a közösségek azonban többségében tovább viszik hagyományaikat: feldíszítették a városrészek emblematikus helyszíneit, és egyre több helyen jelennek meg az adventi kalendárium világító számai az ablakokban.

 

A városrészi közösségek az idén is feldíszítették az emblematikus helyszíneket

A városrész jelképének számító zarkaházi harangláb melletti park évek óta meghatározó közösségi helyszíne a környéknek. A Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör tagjai folyamatosan gondozzák és örökbe is fogadták a területet. Nyáron búcsú, decemberben Mikulássátor és közös gyertyagyújtás helyszíne. A programok idén elmaradtak, de az itt élők az adventi hangulatról most is gondoskodnak.

Tóth Kálmán – önkormányzati képviselő
„Ha körbenézünk a parkban, akkor láthatóak azok a díszítések, amelyek évről évre felkerülnek, és ez szintén magánemberek teszik ezt meg, és itt van mellettünk a harangláb, ami több funkciót is ellát. annak idején tüzek jelzésére szolgál, most inkább a láng, az adventi időszakban itt mindig egy betlehem készül.”

"A Szabó Imre utcában az advent 9. számú fénye gyulladt fel."

Herény és Kámon képviselője a telefonján mutatja a városrész kétéves hagyományát.3.20 Minden nap lefotózza az aktuálisan kigyulladó adventi naptár fényeit. A Herényiek Házának felhívására csatlakozhattak az itt lakók az élő kalendáriumhoz. A Szent György Templomban és a Krisztus Király Plébánián naponta reggel hattól rorate szentmisék segítik az elmélyülést. A nyugdíjasklubok tagjai pedig foglalkozások híján kis ajándékokat készítenek egymásnak.

Horváth Gábor – önkormányzati képviselő
”Herény és Kámon népe, lakosai nagyon összetartóak, csak ha abba gondolok bele, hogy a Herényiek Házában a gyertyagyújtás immár 8 éve kezdődött, de mondhatnám azt is, hogy a herényi kalendárium 2018 óta van, ami 24-ig folyamatosan minden nap kigyúl ez ledes szám.”

A zanati városrészen is sorra gyúlnak ki az ablakokban az adventi kalendárium számai. Az itt élők tavaly készítették el először a betlehemet, amely a jelenlegi járványhelyzetben is minden nap újabb látnivalót és élményt kínál az idelátogató családok számára.

Pál Ferenc – elnök, Zanati Kulturális és Sportegyesület
„Ha ide mögém pillantanak, akkor látják, hogy a jászolunk még üres, Jézus, Mária még nincs a betlehemben felállítva. Ez azért van, mert szépen, fokozatosan díszítjük fel ezt a kis betlehemet, azért, hogy minden alkalommal az idelátogatók lássanak valami kis újdonságot, tudjanak valaminek örülni.”

A zanatiak arra is kérték az itt élőket, hogy a közösség és az összetartozás jelzésére egy-egy mécsest gyújtsanak. Ez jelzi, hogy a bajban számíthatnak egymásra a lakók.