Hírek

A törökök ostromára készül Kőszeg

2014. július 22., 18:09

Már hagyományosan, 8. alkalommal rendezik meg Félhold és Telihold címmel a kőszegi ostromnapok programsorozatát. Augusztus 1-től 30-ig tartanak a rendezvények. A sort az ostromhétvége nyitja, a hónap végén pedig a város dicső történelméből építkező Ostromopera ősbemutatója zárja a színes repertoárt.

A törökök ostromára készül Kőszeg

Kőszegen a 11 órás harangszó a város hőseire emlékeztet. 1532-ben a törökök hatalmas túlerőben lévő seregét verte vissza Jurisics Miklós maroknyi csapata a helyi lakossággal együtt. A győzelmet a kőszegiek 8. éve egy hónapos programsorozattal ünneplik.

Hatalmas durranás lesz az augusztus 1-jén kezdődő Ostromhétvége programsorozata – ezt ígérik a szervezők. Többek között ezért készítették a kőszegi iparosok ezt az ágyút is.

Básthy Béla elnök, Kőszegi Ostromnapok Egyesület
Ezek a történelmi játékok elsősorban a gyermekek és szüleik számára kiemelten érdekesek,hiszen nem csak látni lehet azt, amit a hagyományőrzők művelnek, hanem hozzájuk is lehet nyúlni, meg lehet fogni az eszközeiket, a táboraikat is végig lehet járni. ill. apródpróbákat is szervezünk.

A városban egyre többen vesznek részt aktívan a történelem felidézésében, és a programok száma is bővül. A jelmezes ütközetek mellett ökölvívó gála, hastáncfesztivál, kiállítások, koncertek, táncházak és ostrométkek is várják az érdeklődőket. Augusztus végén pedig az Ostrom Opera ősbemutatója zárja a rendezvénysorozatot.

Pócza Zoltán igazgató, Jurisics-Vár Művelődési Központ
A Kőszegi Ostromopera egy történelmi időszakba ágyazott szerelmi történet, hiszen nem a történelmet szeretné elmesélni, hanem a kőszegi ostrom halálos küzdelmébe egy szerelmi szálat szeretné felidézni, amikor Ibrahim és Jurisics egy közös szerelmi szál lévén kapcsolódik össze. -

Az Ostromhétvége a Nyugat-dunántúli régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai rendezvénye.