Hírek

A tervek szerint 2020 végéig a Volánbusz járműparkjának 10 százaléka újul meg

2020. január 10., 14:12

Az első ütemben 352 új buszt állítanak üzembe, amelyek közül azonban egy sem szolgálja majd Vas megye közösségi közlekedését. Nemény András polgármestert a szombathelyi helyijáratos buszközlekedésről  kérdeztük.

A tervek szerint 2020 végéig a Volánbusz járműparkjának 10 százaléka újul meg

A Volánbusz a járműpark fejlesztésével kapcsolatban írásban tájékoztatta szerkesztőségünket arról, hogy a most megrendelt buszokat olyan területeken osztják el, ahol a leginkább szükséges a járműpark frissítése. 2020 végéig azonban újabb 106 busz beszerzését tervezik, ezekből várhatóan Vas megyébe is kerül majd.

Szombathelyen is szükség lenne a járműpark megújítására, ezért a helyi közösségi közlekedésről a polgármester már egyeztetett a Volánbusz regionális igazgatójával

Nemény András polgármester
Átbeszéltük a lehetőségeket, amelyek nagyon szűkösek. Tehát az állam nem fog pénzt hozzá adni. Annyi hozzáadott érték van, hogy 20 százalék összeggel támogatja az új buszok beszerzését. A 20 százalék azonban a több száz milliós értéknél nagyon kevés, hiszen ha mondjuk elektromos buszokban gondolkozunk akkor az közel 200 millió, vagy annál még magasabb tételről beszélünk.

A közösségi közlekedés környezetkímélőbbé tétele érdekében megvizsgálják a gázüzemű autóbuszok beszerzésének lehetőségét is.

Nemény András polgármester
Nekem szándékom az legalább egy, vagy kettő buszt tudjunk cserélni évente. Ez költségvetésfüggő lesz. Az egyik cél az, hogy legyenek új buszok, ha kell, akkor a mi költségünkön, mert az megéri. Nyilván alacsony padlós buszokban gondolkozunk, amit tudnak használni a kismamák is akár és az idősek is könnyebben.

A polgármester ígéretet kapott arra is, hogy a Volánbusz forgalomszámlálást végez a szombathelyi helyi járatokon. Ennek célja a valós utazási igények feltárása, így a tapasztalatok alapján dönthet majd a közgyűlés a közösségi közlekedés szükség szerinti átalakításáról. Készül már a város közlekedési koncepciója is, amelynek ugyancsak fontos részét képezi a helyijáratos buszközlekedés.