Hírek

A tél beköszöntével fokozott veszélynek vannak kitéve a hajléktalanok

2015. november 24., 19:32

A Savaria Rehab-Team utcai szolgálatot teljesítő munkatársai naponta felkeresik a fedél nélkül élő embereket, hogy enyhítsenek mostoha életkörülményeiken. A szolgálat munkájáról sajtótájékoztatón számoltak be.

A tél beköszöntével fokozott veszélynek vannak kitéve a hajléktalanok

A szokatlanul enyhe novemberi időjárást követően a hónap vége felé beköszöntött a hideg hajnali faggyal. A Savaria Rehab Team utcai szolgálata naponta felkeresi a környékbeli hajléktalan menedékeket. Az itt élők nem veszik igénybe a Hajléktalan Szálló által nyújtotta szolgáltatásokat.

Bujtás Edit - ügyvezető igazgató, Savaria REHAB-Team Kft.
Jelen pillanatban olyan 30 körüli a számuk, mindegyiknek van egy kis kuckója, ahol meghúzza magát. Most ez érthető a híd alatt is lehet, de még egyelőre nem akar megválni a kis megszokott helyétől, meg mindig akadnak olyanok, akik nagyon nehezen veszik a közösséget.”

A Savaria Rehab Team szolgáltatásait azok vehetik igénybe, akik éjszakáikat közterületen vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségben töltik. Az intézmény hajléktalanellátó feladatait a központi normatív hozzájárulásból – ami 76 millió forintot tesz ki – nem tudná ellátni. Ezt az önkormányzat 85 millió forinttal egészíti ki. Sikertörténet Szombathelyen annak a 23 kiléptető lakásnak a fenntartása, amelyekben jelenleg 60 önálló keresettel rendelkező felnőtt és mellettük 6 gyermek lakik. Ezek a lakások hidat képeznek számukra, hogy visszatérhessenek a civil életbe. Jelenleg 200-250-re tehető azok száma, akik a város hajléktalanellátó szolgáltatásaiban részt vesznek – hangzott el az esemény sajtótájékoztatóján.

Puskás Tivadar – polgármester
„Mindig pluszban felkészülünk a hajléktalan ellátásnak azokra a speciális formáira, amelyek ilyenkor, a hideg idő beköszöntével használatosak, ilyen pl. a nappali melegedő, az éjszakai menedékhely, ezeket mind-mind rendszeresen igénybe veszik.”

Amennyiben bárki hajléktalan személyről tud, akinek egészsége, élete a hideg miatt veszélybe került, hívja a 24 órás NON-STOP elérhető 06-80/205-165-ös telefonszámot.