MNB
MNB - 2

Hírek

A tavaszi mélypont után most emelkedőben van a papír- és a fémhulladék felvásárlási ára

2020. október 13., 19:26

Ezzel együtt a gyűjtési kedv is megnőtt – ezt tapasztalják a kereskedők. A koronavírus járvány miatti gazdasági visszaesés az újrahasznosításra is negatív hatással volt. Nem tudni, meddig tart a javuló tendencia.

 

A tavaszi mélypont után most emelkedőben van a papír- és a fémhulladék felvásárlási ára

Gyorsan gyűlik a papír a Nyitra utcai iskola udvarán felállított konténerben. Az intézmény szülői közösségi évente kétszer szokta megszervezni az akciót. Idén a koronavírus-járvány első hulláma miatt a tavaszi gyűjtés elmaradt, ezért most nagyobb mennyiségre számítanak. A diákok ilyenkor végigjárják a környéket, ha kell, be is csengetnek, de sok helyen már előre kikészítették nekik a papírhulladékot a házak elé. Jellemző, hogy a tanulók családjuk körében is gyűjtenek.

Takács Réka
„Otthon is gyűjtünk, meg mamától, papától is mindig hozunk sokat.”

Sok kicsi sokra megy - a papírhulladék árából vásárolta például a szülői közösség az udvari kiülőt, a sportpálya labdahálóját és egy kosárlabda állványt is. A diákok gondosan szétválogatják az összegyűjtött papírt: külön az újságot, a kartont, a könyvek borítóját.

Kalocsainé Magyar Éva – intézményvezető, Nyitra utcai Általános Iskola
„Az idei évben ez különösen jól kapcsolódik a fenntarthatósági témahéthez, ennek a programjaihoz, mivel tanulóink számára jól közvetíthetjük a cselekvés útján is azt a szemléletet, amit szeretnénk bennük tudatosítani. Vigyázni a környezetükre, az anyagok újrafelhasználására buzdítani őket.”

Ezen a Csaba utcai felvásárló telepen is gyorsan gyűlik a hulladék. A tárolóban egy kamionnyi, 25 tonna körüli papír van most. Havonta 2-3-szor ennyit szállítanak el tőlük, többnyire külföldi papírgyárakba exportálják az újrahasznosítható hulladékot a nagykereskedők. Az ügyvezető szerint megnőtt a gyűjtési kedve a lakosságnak.

Simon Zoltán – ügyvezető, Creato 2005 Kft.
„A papírnál a fél évvel ezelőtti mélyponthoz képest jelentős, 20-30 %-os emelés is van, ez a gyűjtési kedvet is fokozza. Sajnos nem mondhatjuk azt, hogy emelkedő a tendencia, mert a múlt hónapban emelkedett, most egy kicsit visszaesett néhány euróval a tonnánkénti felvásárlási ár.”

A koronavírus járvány első hullámában visszaesett az igény az újrahasznosítható hulladékra. Ez leginkább a vas felvásárlási árában mutatkozott, de volt olyan telep, ahol a papírért is csak néhány forintot adtak. Most jobban megéri gyűjteni. A magasabb euró árfolyam miatt is növekedtek az árak. Előfordult, hogy egy iskolából 20 tonna papírt szállított be a felvásárló.