MNB
MNB - 2

Hírek

A tavalyihoz hasonlóan alakulnak az idei helyiadó-bevételek Szombathelyen

2012. október 26., 19:13

Az önkormányzat mintegy 6 milliárd forintra számít az iparűzési és az építményadóból. Az állami normatívák után a helyi adó a legjelentősebb tétel a város költségvetésében.

A tavalyihoz hasonlóan alakulnak az idei helyiadó-bevételek Szombathelyen

A költségvetésben tervezettnek megfelelően alakulnak idén a helyiadó-bevételek.

A legnagyobb tétel ebben az évben is az iparűzési adó lesz, amelyből valamivel több, mint 4,8 milliárd forintra számít az önkormányzat. Ez a bevétel kizárólag a vállalkozásoktól származik, szemben az építményadóval, amit a garázsok után a magánszemélyeknek is be kell fizetniük. Az iparűzési adóhoz hasonlóan várhatóan az építményadó és az idegenforgalmi adó összege is a tavalyihoz hasonló lesz az idén.

Molnár Miklós alpolgármester
Az éves iparűzési és építményadó tervezet a költségvetésben 6 milliárd forintban volt meghatározva, jelen pillanatban 5 milliárd 800 millió forintnál tartunk, de vannak eltérő éves gazdálkodó szervezetek, ennek következtében azt lehet mondani, hogy az éves tervünk az teljesülni fog.

A bevételek 45 százaléka a 10 legnagyobb adózótól származik. Az eddigi befizetések az alpolgármester szerint azt mutatják, hogy továbbra is jó az adófizetési morál, és az adatok alapján úgy tűnik, a szombathelyi gazdaság gazdaság teljesítménye sem esett vissza az előző évhez képest.