Hírek

A Szombathelyi Zsidó Közösség diákoknak mutatta be a zsidóság történelmét

2018. április 18., 18:25

Tóra, menóra, mezüze - a szombathelyi zsidóság vallási és világi tárgyaival, valamint a tablókon olvasható történelmi tényekkel ismerkedhettek fiatalok a Bernstein Béla Kulturális Központban és a közeli fotókiállításon.

A Szombathelyi Zsidó Közösség diákoknak mutatta be a zsidóság történelmét

Az április 16-ai holokauszt világnap alkalmából több iskolából is érkeztek csoportok, hogy a szombathelyi zsidó közösség vezetője a múltról meséljen nekik.

Márkus Sándor - elnök, Szombathelyi Zsidó Hitközség
“A szemtől szemben kiállításunk, ami a két világháború közötti szombathelyi zsidóság életéről szól, és azoknak az embereknek állít emléket, akiket a holokauszt megtagadott tőlünk. A másik ilyen helyszínünk - kicsit nagyképűen múzeumnak hívott - kis tárlatunk, ami két helyiségből áll. Itt kegytárgyainkat, és minden olyan emléket meg tudunk mutatni, ami megmaradt a holokausztot követően, amit ma a magunkénak tudunk.”

Az érettségi előtt álló diákok már majdnem felnőttek. Nemcsak érdekli őket a téma, hanem értik is, miről szól az emléknap.

Fancsali András - tanár, Horváth Boldizsár Szakgimnázium
“Teljesen máshogy tudnak a holokausztról így értesülni, mint hogyha egy sima történelemórán lennénk. Ezek a rendhagyó történelemórák nagyon fontosak, hogy más környezetben és sokkal személyesebben tudjanak ezzel a tragédiával találkozni.”

Nők a bal, férfiak a jobb oldali padsorokban - a zsinagógák szabályai szerint foglaltak helyet az imateremben a gyerekek, akik a szertartásokról, a szokásokról és az ünnepekről is sokat megtudhattak.

Az egyik közeli általános iskolából kétosztálynyi hetedikes tanuló jött.

Szita Szilvia - tanár, Bercsényi Miklós Általános Iskola
“Gyakran előkerül, kérdeznek is nagyon sokat, és azt gondolom, hogy a maguk gondolatvilágába valahol el is helyezik ezt, hogy ez egy olyan történelmi folyamat volt, amikor másként gondolkodtak az emberek, sokkal radikálisabbak voltak. Ők már nagyon értik a diktatúrát, tehát hogy mit is jelent az, hogy diktatúra, és felfogják, hogy ennek a diktatúrának ez az egyik borzalmas hozadéka volt.”

A pedagógusok egyetértettek abban, hogy az iskolán kívüli helyszínek ideálisak az ismeretátadásra.